Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Какво да правим, ако котката избяга, докато сме на село

Какво да правим, ако котката избяга, докато сме на село

Ако котката избяга
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Решавате да отидете за няколко дни или за ваканцията на село и да вземете с вас домашната си котка. Както знаете, котките се привързват към дома, в който живеят, и едно преместване може да е стрес за тях. От друга страна, са любопитни и самостоятелни.

И заведена от града на село, една котка понякога се губи и дори може да избяга - такава е природата на котките. Какво да направите, ако домашния ви любимец изчезне? Запазете спокойствие и следвайте инструкциите.

Защо котката е привлечена от живота навън на село

Уви, дори най-спокойните домашни котки и котараци понякога биват привлечени от улицата, особено през пролетта, когато усещат нови миризми и буквално губят разсъдъка си. А когато ги заведете на село, тогава пред тях се открива един неизследван нов свят. Любопитните животни често се измъкват от отворена врата или дори бягат през отворени прозорци или балкони. В крайна сметка има толкова много интересни неща на двора на селската къща и около нея - птици, буболечки, безкрайна тоалетна, други котки! И в един момент котката ви изчезва. Вие сте в паника и се чудите какво да правите. Не се паникьосвайте, а следвайте нашите съвети.

Действия при изчезнала котка на село: инструкция

Ако котката избяга, докато сме на село

Така, след като сте открили липсата на домашен любимец, най-важното е да действате възможно най-бързо.

- Първо, проверете къщата, като разгледате всички кътчета и места, където котката може да се скрие. Често домашните "скитници" нямат време да отидат далеч: уплашени от новата стая, те се крият в някой ъгъл и мяучат жално.

- Второ, проучете двора и тези на съседите. Ако претърсването се извършва вечер, въоръжете се с фенерче. В много дворове състрадателни ви съседи хранят котки - възможно е беглецът да е при съседите или да е намерил деликатес във вашия двор и да си хапва спокойно, докато вие се притеснявате.

- Слушайте внимателно звуците отвън. Ако чуете мяукане или писъци, характерни за битка - веднага се втурнете тук: местните улични и дворни "закоравели разбойници" ще се опитат да изгонят непознатия от двора си.

- Посетете и мазето: котките често слизат там. Някои бегълци, напротив, предпочитат тавани - вижте и там.

- Разпитайте съседите. Опишете отличителните черти на вашата котка, нейните навици. Можете да опитате да примамите котката с любимата и храна или лакомство, като го поставите близо до вратата.

- Препоръчително е да направите "идентификат" на беглеца и да го окачите в цялата зона. Обява за изгубена котка - обикновено хората обръщат внимание на тях: възможно е някой вече да е взел изгубената и да е готов да ви я върне. В обявата посочете всички признаци на котката и максимален брой контакти, чрез които могат да се свържат с вас. Най-добрият вариант са откъсващи се листове с телефонен номер. И сега остава само да чакате.

Какво да направите, когато се намери котката

След като се върне животното, стресирано от собствената си постъпка, вероятно ще се държи странно - ще избягва комуникация с вас, ще се скрие в ъгъла или под леглото или дори ще започне гладна стачка. Поставете купи с вода и храна близо до скривалището му и не безпокойте котката: рано или късно тя ще огладнее и ще излезе да яде, като постепенно ще дойде на себе си.

След това посетете ветеринарния лекар, защото на улицата животното може да „хване“ бълхи или някакъв вид вирус. Превантивният преглед в този случай няма да навреди.

Мерки за превенция срещу котка беглец

Избягала котка

Когато заведете котката на село за първи път, опитайте се да я привикнете постепенно да излиза по малко навън, като я държите "под око". Добре е да вземете познати за нея неща като леглото, котешката тоалетна, любими играчки и купички за храна и вода. Можете да поставите леглото, тоалетната и купичките в къщата, да напълните купичките с храна и вода, да заведете при тях котката, за да усети тя, че това е нейният нов дом. Единият вариант е да оставите врата към двора отворена, така че когато тя реши сама да излезе да проучи, да знае къде да се върне за храна и при познатите вещи.

В началото не е нужно да оставяте котката да излиза сама, а може да я извеждате с нагръдник на двора. Тя ще се адаптира за няколко дни, ще разбере, че сте наблизо и не напускате никъде, обичате я, грижете се и я хранете. Къде може да се върне, ако не при вас? !

Ако котката не е кастрирана, е по-вероятно тя да отиде на разходка, така че е по-добре да се погрижите за този проблем предварително, ако не искате да чакате седмици след края на сезона.

В никакъв случай не се карайте на домашния любимец за бягство, не повишавайте гласа си, не бийте животното. Отделете достатъчно време на вашия домашен любимец, когато сте на село, играйте с него и го нахранете правилно и вкусно, така че просто да няма причина да напуска периметъра на къщата.

И не забравяйте да лекувате котката срещу паразити и други болести превантивно, както и да сложите всички необходими ваксини, особено когато ще я водите на село и ще излиза навън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest