Miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Какво да правим, ако котката избяга, докато сме на село

Какво да правим, ако котката избяга, докато сме на село

Ако котката избяга

Решавате да отидете за няколко дни или за ваканцията на село и да вземете с вас домашната си котка. Както знаете, котките се привързват към дома, в който живеят, и едно преместване може да е стрес за тях. От друга страна, са любопитни и самостоятелни.

И заведена от града на село, една котка понякога се губи и дори може да избяга - такава е природата на котките. Какво да направите, ако домашния ви любимец изчезне? Запазете спокойствие и следвайте инструкциите.

Защо котката е привлечена от живота навън на село

Уви, дори най-спокойните домашни котки и котараци понякога биват привлечени от улицата, особено през пролетта, когато усещат нови миризми и буквално губят разсъдъка си. А когато ги заведете на село, тогава пред тях се открива един неизследван нов свят. Любопитните животни често се измъкват от отворена врата или дори бягат през отворени прозорци или балкони. В крайна сметка има толкова много интересни неща на двора на селската къща и около нея - птици, буболечки, безкрайна тоалетна, други котки! И в един момент котката ви изчезва. Вие сте в паника и се чудите какво да правите. Не се паникьосвайте, а следвайте нашите съвети.

Действия при изчезнала котка на село: инструкция

Ако котката избяга, докато сме на село

Така, след като сте открили липсата на домашен любимец, най-важното е да действате възможно най-бързо.

- Първо, проверете къщата, като разгледате всички кътчета и места, където котката може да се скрие. Често домашните "скитници" нямат време да отидат далеч: уплашени от новата стая, те се крият в някой ъгъл и мяучат жално.

- Второ, проучете двора и тези на съседите. Ако претърсването се извършва вечер, въоръжете се с фенерче. В много дворове състрадателни ви съседи хранят котки - възможно е беглецът да е при съседите или да е намерил деликатес във вашия двор и да си хапва спокойно, докато вие се притеснявате.

- Слушайте внимателно звуците отвън. Ако чуете мяукане или писъци, характерни за битка - веднага се втурнете тук: местните улични и дворни "закоравели разбойници" ще се опитат да изгонят непознатия от двора си.

- Посетете и мазето: котките често слизат там. Някои бегълци, напротив, предпочитат тавани - вижте и там.

- Разпитайте съседите. Опишете отличителните черти на вашата котка, нейните навици. Можете да опитате да примамите котката с любимата и храна или лакомство, като го поставите близо до вратата.

- Препоръчително е да направите "идентификат" на беглеца и да го окачите в цялата зона. Обява за изгубена котка - обикновено хората обръщат внимание на тях: възможно е някой вече да е взел изгубената и да е готов да ви я върне. В обявата посочете всички признаци на котката и максимален брой контакти, чрез които могат да се свържат с вас. Най-добрият вариант са откъсващи се листове с телефонен номер. И сега остава само да чакате.

Какво да направите, когато се намери котката

След като се върне животното, стресирано от собствената си постъпка, вероятно ще се държи странно - ще избягва комуникация с вас, ще се скрие в ъгъла или под леглото или дори ще започне гладна стачка. Поставете купи с вода и храна близо до скривалището му и не безпокойте котката: рано или късно тя ще огладнее и ще излезе да яде, като постепенно ще дойде на себе си.

След това посетете ветеринарния лекар, защото на улицата животното може да „хване“ бълхи или някакъв вид вирус. Превантивният преглед в този случай няма да навреди.

Мерки за превенция срещу котка беглец

Избягала котка

Когато заведете котката на село за първи път, опитайте се да я привикнете постепенно да излиза по малко навън, като я държите "под око". Добре е да вземете познати за нея неща като леглото, котешката тоалетна, любими играчки и купички за храна и вода. Можете да поставите леглото, тоалетната и купичките в къщата, да напълните купичките с храна и вода, да заведете при тях котката, за да усети тя, че това е нейният нов дом. Единият вариант е да оставите врата към двора отворена, така че когато тя реши сама да излезе да проучи, да знае къде да се върне за храна и при познатите вещи.

В началото не е нужно да оставяте котката да излиза сама, а може да я извеждате с нагръдник на двора. Тя ще се адаптира за няколко дни, ще разбере, че сте наблизо и не напускате никъде, обичате я, грижете се и я хранете. Къде може да се върне, ако не при вас? !

Ако котката не е кастрирана, е по-вероятно тя да отиде на разходка, така че е по-добре да се погрижите за този проблем предварително, ако не искате да чакате седмици след края на сезона.

В никакъв случай не се карайте на домашния любимец за бягство, не повишавайте гласа си, не бийте животното. Отделете достатъчно време на вашия домашен любимец, когато сте на село, играйте с него и го нахранете правилно и вкусно, така че просто да няма причина да напуска периметъра на къщата.

И не забравяйте да лекувате котката срещу паразити и други болести превантивно, както и да сложите всички необходими ваксини, особено когато ще я водите на село и ще излиза навън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest