Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Породи кучета-птичари

Породи кучета-птичари

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
11
Породи кучета-птичари
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Какво е куче-птичар? Това са ловните кучета, работещи с пернат дивеч. Основните ловни качества на тези кучета са силно развитото обоняние и стойката - спиране и застиване пред дивеча в напрегната поза.

Обикновено птичарите се разделят на две големи подгрупи: английски и континентални птичари.

Към английските спадат пойнтерът и сетерите. По-важните континентални птичари са германският брак, германски дратхаар, дългокосменият германски птичар, грифонът, френските, италианските, холандските, португалските, испанските и белгийските птичари и унгарската визла.

Немски късокосмест пойнтер

Универсалният, средно голям немски късокосмест пойнтер е ентусиазиран гундог, който се радва на енергични упражнения, позитивно обучение и много любов. Хората с НКП, наричат своите аристократични спътници „перфектния пойнтер“. Мъжките немски късокосмести пойнтери са между 58 и 64 см и тежат някъде от 25 до 32 кг; женските са по-малки. Продължителност на живота - от 12 до 14 години. Козината е червеникаво кафява или черно кафява и бяла в отличителни шарки. Тъмните очи, блестят с ентусиазъм и приветливост. Създадени да работят дълги дни на полето или на езерото, НКП са известни с мощност, скорост, гъвкавост и издръжливост. „Благороден“ и „аристократичен“ са думи, които често се използват за описание на цялостния външен вид. НКП са щастливи, обучаеми домашни любимци, които са здраво свързани със семейството си. Те винаги са готови за физически дейности като бягане, плуване, организирани кучешки спортове – всъщност всичко, което ще изгори част от безграничната им енергия, докато прекарват времето си на открито с човешки приятел.

Качества на кучето: Универсално куче за всестранен лов. Немският курцхаар е елегантно, излъчващо сила и увереност куче, което в своята работа и в зависимост от ловния терен, на който работи, събира в себе си всички най-добри страни от работните характеристики, както на английските породи птичари, така и на континенталните такива. Въпреки това курцхаарът има свой уникален и самобитен стил на работа.

Епаньол бретон

Епаньол бретон

Размер: среден. Височина: 46-52 см Тегло: 15-18 кг. Продължителност на живота: 12-15 години. Козина: Среден косъм, Цветове: бяло-оранжево, бяло-черно, бяло-черно-оранжево, бяло-кестеняво оранжево, бяло-кестеняво, посочващи кучета

Епаньол бретон е най-малкото, така наречено куче птичар, признато от FCI (Fédération Cynologique Internationale). Той има максимална височина от 52 см и тежи около 13 - 15 кг, когато е напълно пораснал. Така, че бретонът е много компактен и силен. Въпреки това, той излъчва известна елегантност. Чрез живият си и ярък израз, той изглежда пълен с енергия.

Епаньол Бретон произхождат от западен регион във Франция, сърцето на Бретан. Тогава така нареченото кокошарско куче е служило като помощник при лова на птици. Първите записи датират от 200 г. сл. Хр.

Историята му започва още през Средновековието, където неговите предци са били многократно изобразявани на картини или гоблени. Най-вероятно това е малко, компактно ловно куче, наречено "птиче куче". Имало е голяма прилика с днешния бретон, бил много популярен сред благородниците и е било спътник за лов. В началото на двадесети век, различни видове шпаньоли са кръстосани с английски сетери. Кученцата-птичари от тези първи опити за развъждане формират основата на новата порода кучета. В страната на произход, Франция, първият стандарт за породата Епаньол Бретон е създаден през 1907 г.

Бретонският шпаньол е ловно куче изцяло: има силно желание да се движи и има нужда от умствени упражнения, както и физически. Интелигентното четириного не обича да остава само и се смята за нежно, чувствително и ориентирано към хората. Поради силния си ловен инстинкт бретонът не се обучава толкова лесно и има нужда от стопанин с кучешки опит.

Английски сетер

Английски сетер

Английският сетер е завладяваща и универсална порода кучета, известна със своята очарователна личност и елегантен външен вид. Първоначално разработени като ловни кучета в Англия, английските сетери имат богата история, датираща от стотици години.

Английският сетер е средна до голяма порода кучета-птичари, известна с елегантното си и добре пропорционално телосложение. Средно мъжките английски сетери са високи между 61 до 69 см, докато женските са малко по-малки, вариращи 58 до 66 см. Теглото им обикновено е между 25 до 36 кг за мъжките и 20 до 32 кг - за женските.

Пътуването им започва като опитни другари за лов, усъвършенствайки естествените си инстинкти да откриват и насочват дивеча с прецизност.

През 19 век англичанинът Едуард Лаверак и уелсецът Р. Л. Пърсел Луелин са изиграли ключова роля в развитието на съвременният английски сетер, който познаваме днес.

Те внимателно са подбирали кучета-птичари, с изключителни инстинкти за посочване и нежен темперамент, поставяйки основата на техния грациозен стил на пойнтер.

С острото си обоняние и интелигентност, английските сетери бързо печелят признание като „ въздържани сетери “. Тяхната умерена способност за дресировка позволява възхитителни партньорства със собствениците им, демонстрирайки желанието си да угодят. Живият дух и привързаността на английските сетери ги правят изключителни спътници както за активни семейства, така и за отделни хора.

Историята на английските сетери датира от преди 400 години в Англия, където те са признати за вид ловни кучета. Смята се, че са кръстоска на различни ловни кучета, включително пойнтери и шпаньоли.

Унгарска визла

Визла

Създадена в Унгария за работа като пойнтер и ретривър, породата кучета Визла имат аристократична осанка. Всичко, което наистина искат обаче, е да бъдат обичани.

Въпреки, че са чистокръвни кучета, може да намерите Визла в приюти или под грижите на спасителни групи. Ако това е породата за вас, изберете да осиновите, ако е възможно!

Понякога известен като унгарски пойнтер, Визлата вероятно произлиза от ловни кучета, използвани от маджарите, които заселват Унгария преди повече от хиляда години. Кучетата без съмнение са били използвани от благородници и военачалници за лов на пернат дивеч и зайци. В крайна сметка кучетата, са били разработени да “посочват”.

Могат да бъдат намерени изображения в древното изкуство от миналото на Визли. Гравюра от 10-ти век показва куче с гладка козина, придружаващо маджарски ловец.

До 19-ти и началото на 20-ти век, Визла е отделна порода с отлични обонятелни способности, които работят в тясно сътрудничество със своя водач.

Породата е умерено популярна, нареждайки се на 43-то място сред 155-те породи и разновидности, признати от Американския киноложки клуб.

Вижте също:

- Немски породи ловни кучета;

- Дребни ловни кучета;

- Кучета за лов на трюфели;

- Едри ловни кучета;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest