Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на сибирска котка

Хранене на сибирска котка

Хранене на сибирска котка

Въпреки своята непретенциозност в храната, сибирската котка се нуждае от правилна диета, за да поддържа здравето и добре поддържан външен вид.

Качеството на храната на сибирска котка е основен фактор за здравето, красотата и самочувствието на домашния любимец. Представителите на тази порода са истински хищници. Но естествената им храна (гризачи и малки птици) не е достъпна за домашните любимци, така че е препоръчително да осигурите на вашата домашна сибирска котка балансирана диета, възможно най-близо до естествената.

Правилно хранене на сибирска котка

За поддържане на здравето е необходим баланс в диетата на домашния любимец. Основната част от диетата трябва да бъде заета от протеини, те са необходими на всяка сибирска котка за нормалното функциониране на нейния организъм. Аминокиселините, съдържащи се в месото, яйцата, рибата и млечните продукти, са основните компоненти на диетата.

По време на растежа и развитието на малкото сибирско коте, на възрастната котка също, са необходими липиди. Например, заквасена сметана с висока масленост или мазното птиче месо ще ви помогне да попълните запасите от мазнини в тялото на котката. Липидите са необходими за поддържане на метаболизма и производството на хормони от домашния ви любимец.

Като на всеки бозайник, котката се нуждае и от въглехидрати. Те спомагат за усвояването на храната, намират се в зърнените храни и зеленчуци за котки.

Необходими са и витамини от групи A, B, C, D, E.

Винаги се уверете, че котката ви има прясна вода.

Готови храни за сибирски котки

За правилното хранене на сибирските котки можете да използвате готови храни, те са богати на полезни вещества и могат да бъдат избрани, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на домашния любимец.

Какво да имаме предвид като избирате суха храна за сибирска котка? За да се задоволят хранителните нужди на животно като сибирската котка, храненето му трябва да бъде специално. Първо, важно е храната да съдържа вещества, които поддържат здравето на кожата и козината. С тази задача ще се справят мастните киселини Омега-3 и Омега-6, както и аминокиселините и витамините.

Сибирска котка

Второ, сибирските котки имат чувствителна пикочна система и диетата трябва да има оптимален баланс на минерали. Трето, поради факта, че животното има дълга гъста козина, е необходимо да се предотврати образуването на космени топки в стомашно-чревния тракт.

Някои марки храни предлагат специални храни за сибирски котки, които изцяло покриват нуждите на породата от хранителни компоненти.

Важно!

Уверете се, че вашата сибирска котка не преяжда. Тази порода често е склонна към наднормено тегло, което може да доведе до артрит, диабет, проблеми с черния дроб и други заболявания. Освен това има голяма вероятност за намаляване на продължителността на живота с няколко години. Котките с наднормено тегло са по-малко активни и подвижни, което също не им е от полза.

Ако не сте сигурни, че можете сами да изготвите правилната диета за вашата сибирска котка, обърнете се към ветеринарен лекар за помощ и препоръка на готови и домашни храни. Така ще гарантирате дълъг живот без болести на вашия любимец.

Вижте още: Причини да си вземем сибирска котка

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest