Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Лесни начини да накарате котка да вземе хапче

Лесни начини да накарате котка да вземе хапче

Лесни начини да накарате котка да вземе хапче

Собствениците на котки знаят много добре, че да накараш котка да глътне хапче може да бъде голямо предизвикателство. Всъщност, това може да е едно от най-големите предизвикателства, когато става въпрос за грижа за котка. Намирането на начин да давате на котката си лекарства без стрес е от решаващо значение за нейното здраве. За щастие има някои прости начини да го направите.

Скрийте хапчето в котешката храна

Приучете котката си да яде разнообразна храна. Ако приемем, че вашата котка няма медицинско състояние, което да изисква специфична диета, въвеждането на различни котешки храни с течение на времето може да улесни намирането на лакомства и меки храни, идеални за прикриване на хапчета. Един от начините да разнообразите вашата котка е да поставите много малко количество от новата храна, безопасна за котки, в нейната купа с обичайната и храна или да сервирате новата храна едновременно, но в отделна купа. Наблюдавайте котката, за да можете да разберете от коя храна и колко от нея яде. Повтарящото се предлагане на нова храна може да насърчи вашата котка да толерира и дори да се наслаждава на различни храни. Имайте предвид, че въвеждането на нови храни може да причини стомашно разстройство, така че ако забележите повръщане или диария, спрете да давате новата храна и се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Използвайте правилното лечение и правилния подход. Може да скриете хапчета за котка в котешки лакомства, които имат силен вкус и аромат и които могат да бъдат оформени около краищата на хапчето, за да го покрият напълно. За да премахнете всяка следа от лекарство от външната страна на лакомството, използвайте едната ръка, за да напълните, а другата ръка, за да запечатате лакомството.

Опитайте трика с три лакомствата, за да вземе котката хапче

Това е метод за много ветеринарни кабинети. Първото лакомство е без лекарство; второто съдържа добре скритото хапче за котката. Третото лакомство насърчава котката да довърши лакомството, за да може да хапне още веднъж. И трите лакомства трябва да изглеждат еднакво и трябва да се дават по подобен начин, за да сте сигурни, че котката не може да познае кое съдържа хапчето. Броят на лакомствата може да се промени, ако е необходимо - ако котката се нуждае от повече от едно хапче или просто се нуждае от малко допълнително увещаване.

Променете формата на хапчето, за да го глътне котката

Лесни начини да накарате котка да вземе хапче
Снимка: guvo59/pixabay.com

Нарежете котешкото хапче на парчета

В идеалния случай хапчетата на вашата котка ще бъдат достатъчно малки, за да могат да се поглъщат цели. Ако хапчето е твърде голямо за преглъщане, говорете с вашия ветеринарен лекар относно използването на нож за хапчета, за да го разчупите на по-малки парчета; разделете тези парчета на толкова лакомства за преглъщане, колкото е необходимо.

Смачкайте хапчето за котката

Някои хапчета за котки могат да бъдат смачкани, но говорете с вашия ветеринарен лекар, преди да тръгнете по този път. Бъдете сигурни, че лекарството няма да бъде компрометирано и имайте предвид, че смачкването на хапче може да освободи горчив вкус. Ако лекарството на вашата котка може да бъде смачкано, можете да го скриете в мека храна, като консервирана котешка храна, или в малко количество риба или постно месо. Друг вариант е да разредите натрошеното лекарство в течност, като пилешки бульон с ниско съдържание на натрий или водата, източена от консерва. Говорете с вашия ветеринарен лекар кой вариант е най-подходящ за вашата котка.

Когато лакомствата не са опция

Маскирането на хапчета в храната, която вашата котка харесва, е най-лесният начин да накарате вашата котка да вземе нейното лекарство. Но този подход не работи във всяка ситуация; някои лекарства не се предписват под формата на хапчета, докато други трябва да се приемат без храна. Поради тези причини е важно да знаете как да давате на котката си лекарства с ръка или с инструмент като пистолет за хапчета или спринцовка.

Лесни начини да накарате котка да вземе хапче

Започнете, като се научите как да давате хапче на котка. Идеалното време да направите това е преди вашата котка да се нуждае от лекарства. Помолете вашия ветеринарен лекар да ви покаже правилния начин да дадете на котката си хапче. Това може да звучи страшно, но е доста просто: дръжте горната част на устата на котката от двете страни с една ръка, докато използвате другата ръка, за да отворите долната челюст на котката и да пуснете лекарството вътре. Можете също да използвате пистолет за хапчета на място на ръката, ако така е по-лесно за вас и вашата котка. Ако смятате, че котката ви ще ви ухапе, помолете вашия ветеринарен лекар първо да ви покаже този метод.

Променете системата за даване на лекарства на котката

Капкомер или спринцовка е друга възможност за доставяне на някои видове лекарства. Това може да се напълни с течно лекарство или натрошени хапчета, разтворени в течна или мека основа.

Практиката по даване на котешки лекарства е важна

Започнете да обучавате котката си да приема хапче възможно най-рано, в идеалния случай, много преди тя наистина да се нуждае от каквото и да е лекарство. Колкото повече практика имате вие и вашата котка, толкова по-добре. Използвайте лакомства вместо хапчета и започнете с малки стъпки. В началото може да се наложи да я възнаградите само за това, че ви позволява да докоснете лицето и или да държите пистолета за хапчета или спринцовката близо до устата и. За да свикнете котката си със спринцовката или пистолета за хапчета, можете да покриете края с меко лакомство, което може да се намаже. Както при всяко обучение, последвайте с награда, или лакомство, или време за игра, или специална играчка. Ако вашата котка е трудна за обучение и агресивна, увиването и в кърпа може да улесни даването на лекарството и за двама ви.

Попитайте за други опции за даване на хапче на котката

Лесни начини да накарате котка да вземе хапче

И накрая, говорете с вашия ветеринарен лекар за алтернативи на лекарствата, предписани на вашата котка. Понякога лекарствата се предлагат във форми, които могат да се прилагат през кожата или да се инжектират от вашия ветеринарен лекар. Друга алтернатива може да бъде лекарството на вашата котка да се смеси от аптека във вкусна течност или солидно лакомство, което котката с готовност ще приеме.

Обърнете внимание!

Някои хапчета за котки могат да бъдат компрометирани, ако бъдат нарязани, смачкани или смесени с храна. Преди да включите някой от тези съвети, говорете с вашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

- Защо да даваме рибено масло на котката;

- Витамини и минерали за котки;

- Витамини за котка - кока и как;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest