Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Ревност при котките: причини и начини за преодоляване

Ревност при котките: причини и начини за преодоляване

Ревност при котките: причини и начини за преодоляване

За котките мислим като пухкави мъркащи домашни любимци, гальовно притиснати към стопанина си. Те обаче могат да покажат и неприятна страна на тази привързаност и тя се нарича котешка ревност. Изразяват я не по-малко бурно от хората, в някои случаи и по-неприятно. Пишкането в обувките, разкъсването на възглавницата или дивана са типично котешки прояви на ревност при котките. Ето какви са причините и как да се действа с този проблем.

Причини за ревност при котките

Ревността пир мъркащите ни домашни питомци и естествена реакция на чувството им, че са изключени от ежедневието на стопанина си, заради което те се чувстват застрашени, или пък имат усещане за нарушаване на средата и рутината на живота им. Ето кои събития може да предизвикат ревност у котките:

- Насочване на внимание на собственика от котката към друго същество - човек или животно. Това най-често се случва при идване на друг член в семейството или втора котка или друг домашен любимец. Предмет на котешка ревност може да стане дори предмет - новия телефон, телевизор или компютър, който отнема вниманието от котката и го насочва в друга посока.

- Слабата социализация на животното в бебешкия му период. Ако котето е свикнало да получава цялото внимание вкъщи, по-късно то трудно може да приеме, че нещо друго може да го измести.

- Внезапна промяна в графика на хранене също може да доведе до поведенчески промени, наподобяващи ревност при котките

Котката ревнува от кучето

- Липсата на лично пространство, където котето да се усамотява със своите вещи и играчки, леглото и място за забавление също води до прекомерна ревност

Признаци, че котката ревнува

Изявите на ревността са съскане, ръмжене, удряне с лапичка. Понякога по-агресивните влизат рязко в личното пространство на стопанина, за да си спечелят отново първостепенното място.

Понякога се получават и ексцесии като котката хапе, драскане с нокти не само по стопанина, а и по вещи в дома. Понякога котето пишка или ака извън тоалетната, не са изключени и прояви на отмъщение.

Начини за справяне с котешката ревност

Справянето с тези прояви не е трудно, но изисква отношение и постоянство. Най-напред трябва да се установи причината за ревността на котката и обектът, който я предизвиква. Ако е предмет, той може да бъде позициониран извън обхвата на котето. Ако става въпрос за нещо, което е част от работния процес, то трябва да се отделя време и за мъркащия ни приятел в почивките от работа. Така писанката ще разбере, че въпреки работата, за нея също има време и внимание.

Котката пишка в обувките при ревност

Ако нов човек е причина за ревността, той трябва да направи опит за сближаване с домашния любимец, като му дава лакомства, позволява му да изследва вещите му, обръща му внимание. Така постепенно котката ще свикне с него. Ако новият член на семейството е бебе, котето трябва да присъства на обгрижването на малкия човек и да се чувства част от целия процес на отглеждане на бебето.

Като цяло вниманието към котката трябва да се засили и увеличи като време. Това ще я накара да се почувства отново важна част от обитателите на дома.

Прочетете още за ревността при любимците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest