Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Какво трябва да има в клетката на домашното зайче?

Какво трябва да има в клетката на домашното зайче?

Какво трябва да има в клетката на домашното зайче?
Снимка: misskursovie2013/pixabay.com

Зайците са страхотни домашни любимци. Въпреки това, преди да доведете заек у дома, трябва да поставите уютна клетка за заека, която да отговаря на неговите уникални нужди.

Също така е важно да разберете как да подготвите клетката, така че да се превърне в удобен и безопасен дом за вашия домашен любимец. Тук ще разгледаме какво е основното оборудване на заешкия дом, за да се чувства вашия домашен любимец наистина комфортно.

Осигурете укритие в клетката на заека

Тъй като в природата заекът се крие в дупки, той се нуждае от укритие дори в плен. Без него той се чувства беззащитен, потиснат е и изпитва постоянен стрес. В допълнение, биоритмите на това животно са настроени към нощен начин на живот, така че през деня е по-малко активен и склонен към самота.

Следователно в клетката за зайци трябва да има укритие (къщичка), най-често от дърво или велпапе. В същото време картонът е за предпочитане, тъй като животното обича да подобрява убежището си, изгризвайки през него или нови прозорци, или аварийни изходи. След известно време подслонът се превръща в сито и трябва да бъде заменен, след което всичко започва отначало.

Можете също така да поставите в клетката на заека дървена или пластмасова къщичка, които се продават в зоомагазините.

Сложете постелка в клетката на заека

Заекът се нуждае от дебел слой постелка, за да предпази лапите си от рани от залежаване. Колкото по-голям е вашият домашен заек, толкова по-дебел слой постелка трябва да бъде за него. Заек с нормални размери изисква слой постелка с дебелина 12, 5–15 см, а по-големите зайци изискват още по-дебел.

Обикновено като постелка се използва слама, дървени стърготини или сено. Най-добре е да вземете слама, тъй като е еластична и мека, освен това запазва топлината през зимата. Сламата също може безопасно да се дъвче от заека.

Какво трябва да има в клетката на домашното зайче?
Снимка: webandi/pixabay.com

Дори ако вашият заек е обучен да ходи в кутия за тоалетна, не се препоръчва да поставяте постелки от плат в клетката, тъй като това може да причини запушване на червата, ако заекът реши да ги дъвче.

Ежедневно почиствайте клетката на заека, като премахвате замърсената с урина и изпражнения постелка с лопата, след което изсипете свежа. В идеалния случай клетката трябва да се почиства напълно веднъж седмично.

Кутия за тоалетна на заека

Обикновено се продават ъглови тави за тоалетна за заек. Постелете кутията за тоалетна със слой вестник, напълнете я с нетоксична постеля и я покрийте със сено отгоре. Сменяйте сеното ежедневно и почиствайте тавата всяка седмица. Не използвайте котешка тоалетна за заек, особено такава, която е на бучки, тъй като може да бъде смъртоносна за заека.

Вземете хранилки за клетката на заека

Можете да изберете хранилка с всякаква форма, която харесвате, за самия домашен любимец това няма значение. Не трябва да купувате пластмасова хранилка, в противен случай заекът ще я гризе достатъчно бързо. По-добре е да изберете неръждаема стомана или керамика. Също така си струва да се има предвид, че монтираното устройство няма да позволи на дървените стърготини да попаднат в храната на заека. Също така в клетката на домашен декоративен заек може да има две хранилки наведнъж: една за течна и твърда заешка храна, а втората за сено и трева.

Практичен вариант е хранилка за сено под формата на топка, която е окачена на тавана на клетката. Предпочитайте моделите, изработени от метал, които няма да страдат от зъбите на гризачи.

Тревата е идеалната храна за зайци, а сеното е отличен заместител. Ако е възможно, хранете заека си изключително със сено, за да поддържате зъбите на заека перфектно състояние и да предпазите заека от наддаване на тегло. Давайте всеки ден на вашия заек лакомства с пресни плодове и зеленчуци, но се опитайте да им давате нещо различно всеки ден, за да осигурите балансирана диета.

Ако имате повече от един заек, осигурете купа за всеки и резервна. Подредете купите из клетката, така че един заек да не може да достигне всички купи наведнъж.

В клетката на заека трябва да има поилки

Заекът може лесно да преобърне или да изцапа купа с вода с изпражнения, така че е за предпочитане да използвате поилки. Сменяйте водата ежедневно, за да я поддържате свежа. Ако ползвате купа за вода, мийте я всеки ден и никога не използвайте такава, която е зеленясала. Ако имате повече от един заек, окачете поилки в два противоположни края на заешката клетка.

Какво трябва да има в клетката на домашното зайче?
Снимка: suju/pixabay.com

Поставете играчки в клетката на заека

Поставете интересни играчки в клетката на заека. Играчките ще обогатят живота на заека и ще му осигурят забавление. Осигурете на вашия заек играчки, с които може да си играе, като например картонени тръби или картонени кутии с дупки в тях. Някои зайци могат да играят със специални топки със звънчета вътре.

Зайците обичат да дъвчат всичко, затова им осигурете здрави клони от овощни дървета (ябълки, круши, сливи, череши и други плодове за зайци) или купете готови клонки за точене на зъби в зоомагазин.

Когато избирате играчки за вашия заек, уверете се, че са безопасни за него. Добра играчка би била картонена кутия, пълна с накъсана хартия и сухо сено. Заекът ще обича да рови в него.

Това не са всички, а основните и задължителни опции за оборудване на клетка за декоративен заек. В зоомагазините можете да намерите най-различни предложения, които да направят живота на вашия домашен любимец по-лесен и интересен. Важното е да не претоварвате клетката на заека с аксесоари и да оставите достатъчно свободно пространство за движение на вашия любимец, както и да подбирате безопасни за него материали и форми.

Вижте още: Как да вдигаме и носим заек

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest