Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Какво трябва да има в клетката на чинчилата

Какво трябва да има в клетката на чинчилата

Какво трябва да има в клетката на чинчилата
Снимка: pixabay.com

Грижата за чинчили у дома не създава особени затруднения, но изисква правилното оборудване на клетката, в която ще живее екзотичният гризач, и спазването на температурния режим. Какъв вид клетка е необходима за чинчилата и как да я оборудвате?

Размери на клетка за чинчила

Идеален дом за вашия любимец ще бъде просторна клетка за чинчила с размери 60x50x100 см. Пухкавият гризач обича да скача около клетката, така че колкото по-висока е, толкова по-удобно ще се чувства домашният любимец.

Липсата на рафтове в закупената клетка за чинчила може да се компенсира чрез добавяне на домашно направени рафтове от дъски или пластмаса. Важно е материалът да не е токсичен - чинчилите обичат да опитват всичко със зъбите си.

След като придобием подходяща клетка за чинчила, пристъпваме към нейното правилно обзавеждане. Колкото по-големи са параметрите на клетката, толкова по-разнообразна може да бъде оборудвана чрез добавяне на поилки, хранилки, пънове, къщи, хамаци, сенници, табла.

Прибори за хранене и поене

Хранилка и поилка за хранене на чинчилата и вода. Препоръчително е да закупите метални прибори, така че домашният любимец да не ги изгризе. Също така е необходимо здраво да се фиксира хранилката, тъй като гризачите обичат да ги носят в зъбите си.

Също така, друга важна част от оборудването в клетка за чинчила трябва да бъде поставката за сено. Можете да закупите готова топка на верига, да я напълните със сено и да я поставите в клетка или можете да я направите сами, например, като използвате затворено колело за хамстер. За безопасността на животното колелото трябва да бъде фиксирано.

Пясък за здраве и хигиена

Какво трябва да има в клетката на чинчилата

Чинчилите обичат да си правят пясъчни бани. Най-малко 1 път на 2-3 дни в клетката се монтира басейн с чист вулканичен пясък, подбран според размера на животното. Пясъкът трябва да бъде закупен в магазина за домашни любимци. Можете да оставите басейна в клетката за 30 минути и след това е по-добре да го махнете, тъй като чинчилите могат да уринират върху пясъка. В този случай в клетката се появява неприятна миризма. Продължителният контакт с пясък е противопоказан, той изсушава кожата на домашния любимец.

Добре е в клетката на чинчилата да има и тебеширен камък за точене на зъби (продава се в зоомагазините).

Между другото, клетка с подложка - тава с пълнител или дървени стърготини е по-лесна за поддържане чиста от пода на клетката, покрит със същите дървени стърготини. Пълнителят в тоалетната трябва да се сменя често, предотвратявайки натрупването на отпадъци и появата на миризма. Чинчилите са много чисти животни, така че хигиенните изисквания за поддържане на клетката трябва да бъдат много високи.

Кът за игра и почивка

Активните гризачи ще харесат колело за бягане, но обикновеното колело няма да работи, защото има твърде много дупки между решетки. По време на бягане чинчилата може да повреди лапата си. За такива гризачи са предвидени специални масивни дървени колела, които са безопасни за активен джогинг.

В клетката могат да се поставят и големи неостри камъни, клони на дървета, стълби, дървени кубчета, орехови черупки. В горещо време чинчилата ще може да се охлади на клоните. Това ще и помогне да избегне прегряване, което е фатално за нея. Много е важно да изберете издръжливи аксесоари и да ги закрепите здраво към жилището на животното, така че по време на активно движение да не паднат и да наранят чинчилата.

От развлекателните комплекти за клетки са подходящи дървени мостове, тунели и дори хамаци, изработени от плътна тъкан. През деня гризачите обичат да се отпуснат в къщи, тунели. Това е задължителен атрибут на клетката, в която домашният любимец може да се скрие от любопитни очи, така че закрепването на подслона на гризача трябва да бъде повече от надеждно.

Какво трябва да има в клетката на чинчилата

Още съвети

В магазините за домашни любимци можете да закупите всичко необходимо, за да оборудвате клетка на домашна чинчила. Асортиментът включва голямо разнообразие от играчки за любознателния гризач. Продуктите от естествено дърво се считат за най-безопасни. С течение на времето чинчилата може да ги изгризе, но такива играчки носят много радостни емоции на животното и му позволяват да се забавлява без вниманието на собственика.

Когато подреждате клетка за чинчила, най-важното е да не прекалявате и да оставите достатъчно място за бягане, скачане и други движения на гризача. Също така е полезно да се уверите, че атрибутите са здраво закрепени, тъй като животното определено ще скочи върху тях. Освен това подреждането на предметите трябва да бъде компетентно и проверено, за да не причинява наранявания на животното при преместване от един обект на друг.

Вижте още:

- Какво трябва да знаем преди вземане на чинчила;

- Грешки в отглеждането на чинчила;

- Колко дълго живеят чинчилите;

- Грижа за очите на чинчилата;

- Цени и обяви за чинчила;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest