Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Важни грижи за кучетата през лятото

Важни грижи за кучетата през лятото

Важни грижи за кучетата през лятото

Лятото ни дава много приятни възможности - разходки сред природата, барбекю в гората, пътувания, удоволствията на селския живот. И нашия четириног приятел няма да остане безразличен към всяко лятно забавление. Но разбира се, как така след зимния "лишаване от свобода" няма да тича, да играе на воля, да се срещне със себеподобни.

И всичко би било наред, ако не беше тази жега. И вечерта, комари... Да, и кучето лежи като парцал цял ден на пода. Толкова тъжно! Отказва да се храни и пие само вода. Може би се е разболяло?

Не, с кучето най-вероятно всичко е наред. Но вие не се тревожите напразно. Лятото наистина налага определени корекции в грижите за домашни любимци, за които ще разгледаме тук.

Кучетата понасят топлината по-трудно от хората

Жегата е тежка за всички. И хората, и животните се опитват да се скрият от слънчевите лъчи в сянката на дърветата и за предпочитане в хладни помещения. Кучешките муцунки почти не се забелязват по улиците. Всички те са в сенчестите кътчета. Домашните мини породи също не са ентусиазирани от времето. И всичко това, защото тяхната терморегулация е напълно различна от нашата, телесната им температура е по-висока от човешката. А това само засилва летния дискомфорт и е допълнителен рисков фактор.

Какво прави тялото ни, когато е горещо? Охлажда се чрез изпаряване на влага, т.е. пот. Кучетата са по-трудни, почти не се потят. И малкото, което се отделя през подложките на лапите и ушите, не е в състояние да ги охлади. И единственият начин да се предотврати прегряването е учестеното дишане и обилното слюноотделяне. Така че домашните любимци „изплезват език“ при най-малкото повишаване на температурата. И ако те също тичат, те не могат да си поемат дъх много дълго време.

Кучетата активно използват външни "охладители". Вода, хладна земя или под, сенчести зони. Ето защо вашият любимец толкова упорито пренебрегва постелката през лятото, предпочитайки хладния под пред нея. Освен това обича да спи до входната врата. И ако кучето е здраво, тогава няма нужда да му забранявате да прави това и със сигурност да го носите на диван или стол. Топлинният му комфорт на този случай е по-важен.

Кое усложнява нещата при кучетата лятото

Изглежда, че отговорът на този въпрос е на повърхността - колкото по-малко козина има кучето, толкова по-лесно е то да оцелее в летните жеги. По тази логика най-малко проблеми в жегите би трябвало да имат голите китайски качулати. Палещото слънце обаче никак не е радост за тези игриви кучета. Напротив, често се превръща в източник на сериозни проблеми. Като слънчево изгаряне, суха кожа, сърбеж и др.

И гладкокосместият мопс никак не е доволен от топлината. И всичко това заради неговата чар - оригиналното лице с чифт нос. Но за темпераментния Йоркширски териер изглежда, че козината не е пречка. Носи се като луд, само дето езика постоянно е изплезен. Да, и пухкавият шпиц, въпреки че не е ентусиазиран от времето, но изглежда много по-весел от мопса. Оказва се, че въпросът изобщо не е във козината, но какво тогава?

Първо, в характеристиките на анатомията. Кучетата с брахицефален череп (мопс, пекинез, булдог, ши-тцу) най-трудно преживяват лятото. Дихателните им пътища са стеснени и самото дишане е затруднено, а жегата само утежнява ситуацията. В резултат на това домашният любимец прегрява много бързо и дори може да припадне след половинчасова разходка на слънце.

Второ, кучетата с наднормено тегло от всяка порода ще бъдат сериозен рисков фактор и ясно противопоказание за прегряване. В крайна сметка увеличените обеми на тялото се охлаждат с помощта на същия миниатюрен език и малко през подложките на лапите. Освен това всяко движение на "тежка категория" изисква много енергия, което означава, че топлообменът ще бъде по-силен.

Трето, страната на произход на породата има значение, т.к. при неговото извеждане и формиране преди всичко са взети предвид особеностите на местния климат.

И, разбира се, цветът на кучето е важен. Черните миниатюри, пудели, шпицове и чихуахуа ще имат повече проблеми през лятото, отколкото тезис по-светли цветове.

Летен дневен режим на кучето

Жеги и куче

Всяка промяна в обичайния ритъм на живот е стрес за домашния любимец. Да, и той е свикнал да върши нещата си в определени часове, той сам ви напомня, че е време да отидете на разходка. Но летните жеги не могат да бъдат пренебрегнати и някои промени в режима са неизбежни.

В по-голяма степен това се отнася за вечерните разходки. Колкото по-трудно кучето понася топлината, толкова по-късно трябва да излезете навън вечер. В най-горещите дни е по-добре да не го изнасяте от къщата от 10 до 19-20 часа. Ако кучето е свикнало да ходи до тоалетна по-рано, можете да го изведете за допълнителни 5-10 минути през деня, за да може след това спокойно да изчака разходката. Е, кучета до 4 кг могат да отида до тоалетната у дома, на пелена.

Където и да отидете с кучето си през лятото, не забравяйте да вземете вода със себе си и да я предлагате всеки път, когато започне да диша тежко. Само не го насилвайте да пие много. Лошо е за бъбреците. Три или четири глътки ще бъдат достатъчни.

Храненето на кучето също трябва да мине в по-хладно време на деня. Е, оставете го да прекара останалото време както иска. Малко вероятно е по-младите кучета да спрат да играят, но все пак ще станат по-малко активни. Възрастните предпочитат почивка. Не се опитвайте да ги раздвижите или да ги накарате да се движат. Веднага щом жегата спадне, те с радост ще се върнат към предишните си дейности и ритъма на живот.

Планирате ли да се преместите извън града през лятото? - Не забравяйте, че няма да е лесно за кучето да свикне на ново място. Помогнете му с това! Познатите предмети, любимите играчки и вниманието на собственика ще помогнат да се адаптира по-бързо.

Проблеми с апетита при кучето лятно време

Много често собствениците на кучета се оплакват, че техните домашни любимци се хранят много лошо през лятото и понякога може да не ядат няколко дни подред. Кучето през лятото обикновено се движи по-малко, лежи повече. Това означава, че консумира по-малко енергия. Откъде да идва апетитът? Плюс това, самото смилане на храната също е натоварване. Затова ще трябва леко да промените диетата на кучето. И така, през лятото имате нужда от:

- Намалете порциите с около една четвърт. Изключение - кученца и много активни кучета;

- Намалете калоричното съдържание на менюто чрез намаляване на количеството мазнини, частично заместване на месо с риба и зърнени храни със зеленчуци;

- Преминете към нискокалорична суха храна, без да сменяте марката

- Не се увличайте по затоплянето на храната. Трябва да е със стайна температура;

- Контролирайте свежестта на продуктите, особено на месото. Не позволявайте на кучето да дояде храна, която е стояла в купа повече от 30-40 минути;

- Бъдете максимално внимателни с прясното месо. През лятото е много по-лесно да се заразите със салмонелоза, ботулизъм и други инфекции, а некачественото сурово месо е основният източник на инфекция;

- Сменяйте водата по-често. Винаги трябва да е чиста и хладна, но не ледена.

Няма място за притеснение, ако кучето само реши да премине към еднократно хранене през лятото. Основното е, че то яде и яде редовно. Е, вашата задача ще бъде да напълните тази единствена порция с полезни съставки, доколкото е възможно.

Топлинен удар при кучета

Важни грижи за кучетата през лятото

Най-голямата беда, която може да сполети кучето в жегите, е топлинен и слънчев удар. Подобни по симптоми, те възникват по различни причини, но в крайна сметка всичко това са последиците от продължително излагане на високи температури.

Слънчевият удар е болезнено състояние на куче, причинено от продължително излагане на открито слънце. Първите му симптоми могат да се появят дори няколко часа след като домашният любимец е бил вкаран в къщата или на сянка. Най-характерните от тях:

- обща слабост, летаргия;

- червени очи;

- повишаване на температурата;

- повръщане, кървене от носа;

- конвулсии и припадък (в тежки случаи).

Топлинният удар възниква поради прегряване и продължително престой в задушна стая. Например в гореща стая, затворена кола. Симптомите са подобни на тези при слънчев удар плюс:

- нарушение на координацията;

- син език, сухи устни;

- бързо, сухо дишане;

- мускулни потрепвания.

И двете състояния са много опасни за кучетата, особено тези с къса муцуна и дребосъците. И ако не предоставите първа помощ навреме, тогава всичко може да завърши със смъртта на кучето. Затова при най-малкото съмнение за топлинен или слънчев удар. Или просто домашен любимец е бил на слънце или топлина твърде дълго, необходимо е незабавно:

- Доведете кучето на сянка;

- Увийте с мокра кърпа или спуснете в хладна, но не ледено студена вана. В най-лошия случай просто го полейте с вода. Важно е водата да проникне до самата кожа, иначе няма да има ефект;

- Поставете пакет с лед на главата му. Не забравяйте първо да го увиете в кърпа. Дръжте не повече от час;

- На мопсове, пекинези, както и на възрастни и болни кучета се препоръчва инжектиране на 1 мл при кардиомин за поддържане на работата на сърцето;

- Заведете кучето на ветеринар, а ако това не е възможно в момента, обадете му се и продължете да действате според неговите препоръки.

Но колкото и горещо да е лятото, такива екстремни степени на прегряване на кучетата могат и трябва да се избягват. За да направите това, достатъчно е да следвате прости правила:

- Избягвайте разходки и пътувания с кучето от 12 до 17;

- Не разхождайте кучета (особено тъмни) на пряка слънчева светлина;

- Избягвайте физическата активност в горещо време;

- Не оставяйте кучето си само в затворена кола или гараж;

- Почивайки на морето, не позволявайте на кучето да остане под открита; слънчева светлина за дълго време. Скрийте го под навес или чадър.

Лятно подстригване на кучето

Много често, за да улеснят живота на кучето в жегата, собствениците на дългокосмести породи ги подстригват, понякога дори до кожа. Но те дори не мислят за факта, че на кучетата е дадена козина с причина, именно за защита. И не само от студа. Предпазните подкосми осигуряват защита от механични влияния и изгаряща слънчева светлина. И ако ги обръснете, тогава кожата им само ще се нагрее по-бързо, а рискът от слънчево изгаряне се увеличава. Между другото, това е най-неразбираемото лющене и може да се окаже точно изгаряне, а не пърхот, както си мислите.

Ето защо горещо препоръчваме да не се занимавате с бръснене на вашето куче през лятото. Много по-ефективно е да обърнете внимание на правилната грижа за козината, поддържайки нейната чистота и здраве.

За йорки и ши-тцу оставете поне 0.5-1 см козина

За пекинез и шпиц - от 2-3см.

Също така не се препоръчва да се планира за летните месеци подстригването на породи с твърда козина (Цверг, Грифони). Ако е необходимо за изложби, тогава домашният любимец трябва да бъде подстриган на два етапа. Първо - на цялата външна козина, а след 4 седмици - подкосъм. Не докосвайте остилото, което е израснало до този момент.

Лятно облекло за кучета

Летните дрехи за кучета се обличат по същата причина, поради която и ние ги обличаме – за защита от слънцето. И най-вече се препоръчват на китайските качулати голи, черни кучета и домашни любимци да носят летни ризи и рокли след подстригване. В същото време летните дрехи за кучета трябва да бъдат:

- В светло и за предпочитане бяло, за да отразява максимално слънчевите лъчи;

- Памук, лен или коприна за предотвратяване на прегряване;

- Свободни, без груби шевове и стегнати ластици.

Между другото, ако се случи, така че кучето трябва да отиде някъде в самата жега, тогава същата, но навлажнена риза ще му помогне спокойно да издържи принудителното излагане на слънце. По същата причина ви съветваме да вземете със себе си нещо от гардероба на вашето куче на излет до морето.

В допълнение към облеклото, няма да е излишно да научите кучето да носи шапка през лятото, както и обувки. И не, това не е прищявка и не е почит към модата. Само 10-15 минути ходене по горещ асфалт може да изгори деликатните възглавнички на лапите на чихуахуа или шпиц. Е, шапка и каскет ще ги спасят от слънчев удар.

Отивате в гората с кучето си? - Облечете му ленен гащеризон. Това ще бъде отлична допълнителна бариера за комари, кърлежи и други насекоми. защото дори най-добрите капчици и спрейове не дават 100% гаранция за защита срещу тях.

Кучетата и климатиците

Кучетата през лятото

Когато дори вечер навън е над 30°С, климатикът е единственото спасение от жегата. Нашите домашни любимци отдавна са отдали почит на това чудо на технологията и толкова обичат да лежат точно под потока студен въздух. Но вероятно ще се замислите - „Ами ако бебето настине? Или дори да хване пневмония! Толкова много е писано за климатиците! “

Всъщност климатикът за кучетата не е по-опасен, отколкото за нас. И ако не го настроите на 18 °С (докато е 35 ° извън прозореца), въздушният поток не е насочен директно към домашния любимец и превантивното почистване на устройството се извършва навреме, тогава нищо лошо няма да се случи с кучето. Особено ако е представител на "вълнени" породи. Например благороден пекинез или ши-тцу.

Но собствениците на Той-пудели и Йоркита трябва да бъдат по-внимателни с климатиците. Обикновено самите кучета не проявяват желание да спят близо до него, но все пак са необходими някои предпазни мерки. Първо, ако е възможно, не инсталирайте климатик в стаята, където спи миникът. Ако няма друго място за него, тогава изберете такъв режим на работа, така че потокът от студен въздух да е насочен към тавана и едва след това, естествено, да се разпространява из стаята. На второ място, опитайте се да не охлаждате стаята рязко и бързо. Температурните колебания не са най-добрият вариант за кучета, особено за тези, които нямат подкосъм. Трето, наблюдавайте състоянието на кучето. Киселите очи, кихането и кашлянето са първите симптоми на настинка от студения въздух. В този случай е по-добре да охладите стаята в отсъствието на кучето.

И по-нататък. Ако вашият мопс или цверг толкова много обича да спи под климатика и като цяло състоянието му не предизвиква безпокойство, тогава трябва да внимавате кучето в този момент да не лежи на голия под. Само на подложката.

Лятно къпане на кучетата

Къпането винаги е било традиционният начин за разхлаждане в горещините. В реката, морето или у дома, под хладен душ – няма значение. Във всеки случай водата ободрява и освежава всички живи същества, включително кучетата. Но не забравяйте за размера и крехкостта на вашето. Ето защо към летните водни процедури трябва да се подхожда с цялата отговорност.

Най-лесният и безопасен начин да ободрите вашия домашен любимец през лятото е да има собствена баня с приятно хладна вода - 22-25°. Такава баня ще даде дългоочаквана прохлада и няма да създаде много стрес от температурна разлика. И не е нужно да се притеснявате за качеството на водата и различни вируси. Е, за четириногите "фенове" на плуването, ако има място, можете да закупите надуваем басейн, в който да плуват и да играят до насита.

Друг вариант е плуване в открито езерце. За предпочитане не е твърде студено и винаги чисто. Важно е да не насилвате кучето във водата. Дори кучето само да си намокри лапите, то вече ще се почувства по-добре. В краен случай можете да го погладите малко с мокри ръце, но не го поливайте и не го напръсквайте. Така само ще го изплашите и ще обезсърчите всяко желание за плуване.

Е, някои минита не могат безучастно да подминат локви през лятото. Навикът не е от най-приятните за собствениците, но в него няма нищо опасно. Освен това водата в локвите обикновено е умерено топла, но все пак позволява на кучето да се освежи. Единственият минус е необходимостта от измиване на кучето след това.

Лятото е прекрасно време от годината. И наистина се надяваме, че ще даде на вас и вашия домашен любимец само положителни емоции и нови впечатления. И никаква топлина няма да развали съвместната почивка в планината, в гората или край морето.

Вижте още:

- Как да се грижим за възрастните кучета през лятото;

- Важни грижи за лапите на кучето през лятото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest