Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Кои кучета не миришат?

Кои кучета не миришат?

Кои кучета не миришат?

Подобно на хората, кучетата имат своя специфична миризма. При някои породи тя е по-силна и това възпира много любители на четириногите ни приятели да си вземат домашен любимец.

Има обаче породи, при които тази миризма е съвсем слабо изразена и на практика тези кучета не миришат. Ето причините за тези разлики.

Причини за силна неприятна миризма при кучетата

За разлика от хората, при които неприятната миризма идва преди всичко от работата на потните жлези, при кучетата причина се явяват кожните жлези, произвеждащи мазнина за смазване на козината. При ловните породи, както и тези, които живеят при по-студен климат, тези жлези работят по-активно, а това означава, че миризмата е по-силна.

Причина за неприятна миризма при кучетата са и феромоните, които миришат по-силно при високи температури и по-малко след кастрация. Мъжките екземпляри миришат винаги по-силно от женските.

Неправилната грижа или заболяване на животното също са вероятни причини за силна миризма.

Възрастта на кучето също е предпоставка за увеличаване на миризмата. Към тях трябва да се добави и породата на кучето.

Породи кучета, които не миришат

Далматинец

Далматинец

Дългокосместата порода без подкосъм принципно е сред кучетата, които не миришат. Но пък силно линее. Даламтинецът е и хиперактивно куче и се нуждае от много движение, възпитание и социализация, защото е и интелигентно и ще се опита да доминира.

Териери

Тези кучета са еволюирали от ловни породи в декоративни, особено йоркширският териер. Това също е дългокосместа порода без подкосъм, която се нуждае от много грижи за козината.

Западнопланинският бял териер е интересна и подходяща порода, която не излъчва миризма, както и керн териерът.

Американските голи териери няма да създадат проблем с миризмата си, независимо дали са миниатюрни или големи.

Бишон фризе

Бишон фризе

Това красиво и изискано френско куче има дълга козина и изисква допълнителни грижи. Кученцето е миниатюрно, декоративно и не издава никаква миризма, което го прави идеално за домашно отглеждане от по-взискателни към ароматите стопани.

Дакел

Това е ловна порода с къси крака, дълго тяло и големи уши. Не издава никаква миризма, защо е с къс косъм и лесно поддържаща се хигиена. Това е едно от най-чистите кучета, така че е добра опция за капризни стопани, които търсят порода куче, която не мирише.

Пудел

Пудел

Тази порода опровергава повечето постановки за причините за неприятна миризма, която издават кучетата. Пуделът е с дълга и дебела козина, има подкосъм, но почти никаква миризма.

Така че на теория и практика нещата не винаги съвпадат и всичко в крайна сметка зависи от индивидуалните особености и здравословното състояние на животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest