Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за дългокосместите котки през лятото

Важни грижи за дългокосместите котки през лятото

Важни грижи за дългокосместите котки през лятото

Представата за котката като домашен любимец се свързва с приятното мъркане на най-топлото място в дома. Наистина котките обичат топлината, наслаждават се на слънцето през летните месеци, но лятото носи рискове за здравето им, както при хората. Особено ако са от дългокосместа порода.

Характерни особености на дългокосместите котки

Дългата пухкава и мека козина е един от най-красивите котешки атрибути, но той носи и много неприятни изненади, особено през лятото. Дългата козина лесно се сплъстява, става на топки и възпалява кожата на котето. Тя по-лесно се зацапва, особено ако домашният питомец излиза навън. Дългокосместите котки като персийска котка, ангорска котка, мейн куун, имат и гъст подкосъм, което създава допълнителни трудности в периодите на линеене.

Затова грижите за дългокосемстите породи котки са повече, особено през лятото.

Важни грижи за дългокосместата котка през лятото

За да бъде прохладно на домашния питомец в горещите летни дни, независимо от дългата му космена покривка, е добре да се осигурят някои особено важни предпоставки за доброто му състояние.

Грижи за козината на дългокосместите котки

Необходимо е редовно всекидневно разресване, защото иначе солидният пух прави лятото особено тежко за котката с дълга козина. Разресването не само отстранява падналите косми, но и проветрява козината.

Подстригването през лятото е задължителна грижа за дългокосместите писани. Това ги изравнява с тези с къса козина и грижите значително намаляват. Така че не подценявайте значението на груминга.

Важни грижи за дългокосместите котки през лятото

Лятото е и най-подходящото време за къпане на котката с дълъг косъм, тъй като горещината бързо изсушава космената покривка, а животното се разхлажда.

Подслон на дългокосместата котка през лятото

Добре е котето да прекара лятото на закрито в климатизирано помещение. Ако такова няма, трябва да се осигури достъпът на домашния любимец до всички кътчета на дома, за да може котката сама да намери най-хладното място, където до отмаря.

Вода и храна за дългокосместата котка през лятото

През лятото животните се нуждаят от повече вода, както и хората. Дългокосместата котка също пие повече вода заради жегата. Добре е да има постоянен достъп до прясна студена вода, която или да се подменя редовно, или да се осигури постоянно течеща вода за пиене чрез фонтанче.

Хранителната дажба трябва да се намали, за да не се прехранва животното в горещината. Също е възможно мократа храна да се развали, затова по-бързо трябва да се вдига купичката с недоядена храна.

Важни грижи за дългокосместите котки през лятото

Наблюдаване на котката за топлинен удар

Мъркащите питомци също може да получат топлинен удар през лятото. За целта игрите с котката трябва да се ограничат до минимум и само в ранните сутрешни часове. Трябва да се следи котката да не заспи до незасенчен прозорец, защото също може да изгори, въпреки казината си. Трябва да се наблюдават и всички тесни пространства в дома, където би могла да бъде затворена по невнимание за дълго. При симптоми на топлинен удар котката трябва да се увие в хладна кърпа и да се занесе веднага на ветеринар.

Щорите, климатиците, вентилаторите и всички способи за охлаждане на въздуха е добре да влязат в действие през горещите летни дни за да се опази домашният любимец с дълга козина през тези най-трудни за него дни.

Вижте също кои са дългокосместите породи котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest