Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките не харесват аромата на плодове

Защо котките не харесват аромата на плодове

Защо котките не харесват аромата на плодове

Котките имат по-добре развити обонятелни рецептори от хората. Те усещат по-остро миризмите и реагират по-силно на тях. На всеки стопанин на котка е известно, че пухкавият му домашен питомец не харесва миризмата на цитрусовите плодове.

Причини за отвращение на котките от миризмата на цитруси

Писаните бързо обръщат глава и избягват близката среща с цитрусите заради силната миризма на етерично масло, която се съдържа в кората на плодовете. Отделно не е изключено котката да хареса вкуса на портокаловата каша. Ето защо само етеричните масла от цитрусите трябва да се държат далече от мъркащия питомец.

Не е само неприятното усещане у котката от миризмата на цитрусовите плодове. Те не са полезни и за здравето на пухчовците. Цитрусовите аромати предизвикват алергия у котките и увреждане на ароматните жлези. Затова тази и другите неприятни миризми трябва да се избягват в близост до основни котешки места - купички за храна и вода, тоалетна и други.

Прекалено суровият за котешкото обоняние аромат на цитруса може да има неочаквано лоши последици за качеството на живот на котката, защото лошото обоняние при нея снижава възможностите на писанката да опознава света, а важен елемент в тази дейност е нейното обоняние. Предпазването на котката в този детайл е част от нейното хуманно отглеждане.

Защо котките не харесват аромата на плодове

Кога и как стопанинът да използва отвращението на котката от цитруси

Този аспект от котешкото поведение може да бъде използван при отглеждане на домашния любимец. При затруднения с поведението на пухчото, който се облекчава извън тоалетната, маркира територията си или унищожава кабелите в дома, може да се използват кори от цитруси.

Портокалови или лимонови кори може да се поставят там, където котето се изхожда или върши други пакости на стопаните. Трябва обаче да се има предвид, че този начин не е много ефективен, освен това не бива да се прилага дълготрайно, за да не предизвика алергия на домашния любимец, а само като еднократно действие за прогонване на котето от място, където не трябва да бъде.

Защо котките не харесват аромата на плодове

При ароматизиране на помещението с цитрусов аромат трябва да се проветри веднага, като се изнесат съдовете за храна на котката в друго помещение, да се почисти мястото, където цитрусите са оставили следи и после всичко да се върне обратно в същото положение. Котката в това време трябва също да се премести на друго място.

Домашният любимец от семейство Котки обича миризмата на месо, риба и бульони от тях, с тези аромати може да привлече вниманието му.

Вижте също:

- Любимите миризми на котките;

- Защо котките харесват миризма на пот;

- Кои миризми отблъскват котките;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest