Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Могат ли кучетата да ядат телешка кайма?

Могат ли кучетата да ядат телешка кайма?

Могат ли кучетата да ядат телешка кайма?

Телешкото месо и чистата кайма, приготвена от него са здравословен източник на протеини за хората и често са включени в здравословната им диета. Ако ви се е случвало да приготвяте кюфтета или друго ястие от телешка кайма, и вашето куче е било наоколо, навярно сте забелязали, че кучетата не са безразлични към този хранителен продукт и с радост биха отмъкнали някое кюфте. Но добра идея ли е да давате телешка кайма на куче?

Да даваме ли телешка кайма на кучето?

Да, при спазване на определени правила за приготвяне. Диетата, богата на протеини, е важна за вашето куче, тъй като осигурява енергията, от която то се нуждае, а постното говеждо месо е чудесен вариант за това.

Препоръчва се говеждо месо от животно, хранено с трева, което ще осигури незаменимите мастни киселини, минерали и витамини, които дават на вашето куче здрава козина, кожа, стави и мускули. Омега-3 в говеждото може да помогне и при кожни проблеми.

Като цяло, изборът на постно и неподправено говеждо месо е по-здравословен избор за вашето куче. А неовкусената 100% телешка кайма е най-добрият избор за храна на вашето куче, тъй като смляното месо се усвоява още по-добре от животното.

Избягвайте да давате сурова телешка кайма на кучето си, тъй като има опасност от заразяване с различни патогени, които кучето може да предаде и на вас самите! Но приготвена по определени начини, тя е от най-добрите храни за кучето ви.

Идеи за сервиране на телешка кайма на кучета

Кучетата могат да ядат телешка кайма:

- Като съставка в консерви или суха храна за кучета.

- Като добавка към тяхната храна за кучета за увеличаване на протеина.

- Като основно ястие: сварена телешка кайма с добавка от малко сварени зеленчуци и/или ориз без подправки и сол.

- Като лакомство, например неподправени домашни телешки кюфтета.

Правила при приготвяте ястие от телешка кайма за куче

Да даваме ли телешка кайма на кучето

- Не давайте на кучето от кюфтета, приготвени за вашата вечеря! Пригответе подходяща за кучета версия, на която вашето куче да се наслаждава!

- Избягвайте да подправяте месото с чесън или лук, тъй като те са вредни храни за кучета.

- Добавете малко нарязан магданоз за естествен освежител на дъха.

- Когато готвите телешка кайма за кучета, не добавяйте сол, защото тя е вредна за кучетата!

- Ако сами смилате телешко месо за кайма за вашето куче, не забравяйте да премахнете всички кости и излишната мазнина, тъй като те са трудни за храносмилане от домашния ви любимец и е рисково да давате кости на кучето.

Вижте още:

- Да даваме ли риба на кучето;

- Може ли кучето да яде чипс;

- Може ли кучето да яде пица;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest