Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Могат ли кучетата да ядат сурова риба?

Могат ли кучетата да ядат сурова риба?

Могат ли кучетата да ядат сурова риба?
Снимка: Robi-Quickborn/pixabay.com
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Защо кучетата обичат най-вонящите неща? Ако куче види стара мъртва риба на плажа, няма да е необичайно да се търкаля сред нея и дори да яде от нея. Но това не е ли опасно за кучетата? Някои хора наистина дават риба на кучетата.

Всъщност, има някои реални рискове при кучета, ако ядат някои видове сурова риба. И като стопанин на куче, има някои неща, които трябва да знаете за това, какви рискове крие суровата риба за кучетата.

Могат ли кучетата да ядат сурова риба?

Някои видове, да. Други видове, не. Кучетата имат силна стомашна киселина, която подпомага храносмилането и убива бактериите, така че суровата риба, която е безопасна за хората, като рибата, сервирана като суши, е безопасна и за кучетата.

Суровата риба е опасна за кучетата, защото може да носи паразити, някои от които са много опасни. Повечето собственици избират предпазливостта и избягват да хранят своите домашни любимци със сурова риба. Вашето решение може да зависи от качеството и източника на рибата, както и от възрастта, размера и медицинската история на вашия домашен любимец. Независимо от това, малките рибени кости са опасни и трябва да бъдат отстранени.

За какво да следим, ако кучето е яло риба?

Ако вашето куче яде сурова риба, потърсете медицинска помощ, ако кучето ви проявява следните симптоми на чревни паразити:

- Треска

- Кучето повръща

- Диария при кучето

- Раздут корем

- Отслабване

Не давайте сурова риба на кучето

Тези симптоми показват чревно дразнене, което може да се случи, ако куче яде сурова риба, която има някакъв вид чревни паразити. Този тип инфекция може да се случи навсякъде, независимо дали кучето ви яде риба, която сте купили от пазара, или взима мъртва риба от плажа.

Отравянето със сьомга при кучето

Такъв район е северозападната част на Тихия океан в САЩ. Наскоро на къмпинг в Каскадните планини в САЩ, куче е умряло от „отравяне със сьомга“. Отравяне с обичаната сьомга? Чували ли сте за такова нещо. Според ветеринарните лекари, това е сериозно състояние за кучетата. Всъщност 90% от кучетата, показващи симптоми, умират, ако не бъдат лекувани според колежа по ветеринарна медицина на Вашингтонския държавен университет. Заболяването се лекува с антибиотици и може да се диагностицира с фекална проба или проба с игла от подути лимфни възли.

Честите симптоми на заболяване от отравяне със сьомга при кучето включват:

- повръщане

- липса на апетит

- треска

- диария

- слабост

- подути лимфни възли

- дехидратация

Ако вашето куче има тези симптоми и има някакъв шанс да е яло сурова риба в района, където е налице подобно заболяване, заведете го на ветеринар и му кажете, че подозирате, че е яло сурова риба.

Кучето може да се зарази с паразити от суровата риба

Оказва се, че болестта от отравяне със сьомга е дива история. Това потенциално фатално заболяване всъщност е паразитна инфекция и може да се случи, когато куче яде сурова сьомга (или няколко други риби или саламандри) от поток. Но не самата риба причинява проблема. Сьомгата трябва да бъде заразена с определен паразит (наречен Nanophyetus salmincola), а той трябва да бъде заразен с друг паразит (рикетсиален организъм, наречен Neorickettsia helminthoeca). За да завърши жизнения си цикъл, се нуждае от три различни гостоприемника: малък сладководен охлюв, риба или саламандър и куче, койот или лисица.

Това паразитно заболяване е проблем само в северозападната част на Тихия океан, включително южна Британска Колумбия, Вашингтон, Орегон и северна Калифорния, тъй като е ограничено от географския обхват на гостоприемника на охлюва, малък кафяв сладководен охлюв, наречен Oxytrema silicula. Има съобщения за подобно заболяване при кучета в Бразилия.

Вижте още:

- Опасни ли са костите за кучето;

- Отровни ли са гъбите за кучето;

- Отровни ли са жълъдите за кучето;

- Какви отрови дебнат кучето у дома;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest