Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Могат ли кучетата да ядат паста

Могат ли кучетата да ядат паста

Могат ли кучетата да ядат паста
Снимка: 137859 / pixabay.com
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Навярно сте виждали забавни пресъздавания на сцената от анимационния филм Лейди и Скитника, където двамата се гледат влюбено, докато си споделят порция спагети с кюфтенца и доматен сос. И да си признаем, макароните са забавни за хвърляне, за да можем да гледаме как кучето ни се опитва да ги хване.

Пастата е страхотна храна за нас, хората, но добра ли е за нашите най-добри приятели - кучетата?

Отговорът е: Може би. В обикновената си форма макароните е малко вероятно да навредят на вашето куче, особено в умерени количества. Въпреки това си струва да бъдете внимателни, тъй като някои домашни любимци имат алергии към пшеница или са чувствителни към зърнени храни.

Пастата също има много минимална хранителна стойност, така че макар да не е отровна, не трябва да бъде редовна част от диетата на вашето куче. Да не говорим, че прекомерната консумация може да доведе до наддаване на тегло, което, от своя страна, може да изложи кучето ви на различни здравословни проблеми като сърдечни заболявания.

Много важно е да избягвате соса! Лукът и чесънът са токсични за кучетата, така че сосът за паста може да разболее вашето куче.

Може ли кучето ми да яде спагети

Могат ли кучетата да ядат паста

Само обикновени! Ако спагетите са със сос, повечето сосове съдържат лук и чесън, които са токсични за кучетата, така че ги избягвайте напълно, за да сте в безопасност. Да не говорим, че повечето сосове за спагети включват захар и сол в проблемни нива за кучета. Отравянето със сол е сериозно и трябва да се внимава, тъй като може да стане много бързо.

Може ли кучето ми да яде рамен (азиатска юфка/спагети)

Нищо подобно на солена месна купа горещ рамен не трябва да се дава на куче. За съжаление, както традиционният рамен, така и инстантният рамен са твърде солени, за да се харесат на вашето куче. Ако храните кучето си с обикновена юфка рамен, тя обикновено е добра, но отново няма хранителна стойност. Съдържанието на натрий в обикновената юфка също е нещо, за което трябва да внимавате, тъй като инстантната юфка рамен понякога има добавена сол. Също така е добре да се отбележи, че и лукът, и чесънът са популярни съставки в пакетите за бързо приготвяне на рамен, така че споделянето на рамен от вашата купа не е добра идея за вашето куче.

И така, може ли моето куче да яде нудли

Да, но отново само в обикновената им форма. Това включва яйчни, удон и безбройните им разновидности, които кулинарният свят може да предложи. Най-важното нещо, за което трябва да внимавате, са възможните алергични реакции. Ако вашето куче е алергично към пшеница, може да забележите следните симптоми:

- чести ушни инфекции;

- кожно дразнене или сърбеж;

- повръщане;

- диария.

Ако смятате, че вашето куче може да има алергия към пшеница, препоръчително е да спрете да го храните с храни, съдържащи пшеница, и да видите дали симптомите са изчезнали. Ако кучето ви има често повръщане или диария, най-добре е да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Може да има нещо повече от алергия към храна.

Не забравяйте, че през повечето време това, което покрива пастата, определя дали е безопасно за вашето куче или не. Не забравяйте да прочетете етикетите, за да изключите всякакви токсични съставки като лук или чесън за кучето.

Как да разберете, че кучето е преяло с паста

Възможни симптоми:

- Липса на интерес към ежедневните дейности;

- Умора;

- Качване на тегло;

- Прекомерна жажда;

- Прекомерно уриниране.

Точно както при хората, въглехидратите имат подобен ефект върху кучетата. Всъщност последните два симптома са признаци, че опашатткото може да има диабет тип II, което може да бъде сериозно, макар и рядко заболяване, причинено от наднормено тегло при куче и твърде много въглехидрати.

Тъй като пастата като храна за куче има много малка хранителна стойност, най-добре е да ограничите приема и поради съдържанието на въглехидрати и калории. Кучетата трябва да получават своите дневни калории чрез здравословни ястия, а не пълнители като паста.

Вижте още списък на забранените храни за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest