Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката напада саксиите

Защо котката напада саксиите

Защо котката напада саксиите
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Много хора обичат да украсяват дома си с различни стайни растения в стилни саксии. Обаче обикновено при собствениците на котки цветята не "живеят" дълго време.

Котките, като правило, бързат да се отърват от тях по най-непретенциозния начин - просто ги бутат. Особено, ако решите да подредите цветна градина на перваза на прозореца.

Други котки пък обичат да ровят в саксиите, трети просто си хапват зелените растения. Като цяло, рядко се среща котка, която да не проявява никакъв "интерес" към саксиите с цветя в дома и в крайна сметка да не ги съсипе. На какво се дължи това поведение на котките?

Защо котките събарят саксиите?

Експертите смятат, че на първо място си струва да се "обвини" баналното любопитство. Котките обичат да си играят с различни предмети, така че ги привеждат в движение по най-лесния начин. След правилното обучение домашният любимец би трябвало да спре да си играе с растенията. Но пък котка и обучение... Всички знаем колко са своенравни.

Втората причина котките да нападат саксиите е по-сериозна. Навярно сте забелязали, че домашните котки могат да се наслаждават на гледките от прозореца с часове, тъй като това е единственият им шанс да се докоснат до природата. Ако определен предмет им попречи да седнат удобно на перваза на прозореца, тогава котката просто ще го бутне. Затова си струва да изберете по-безопасно място за цветята си, което не е "собственост" на животното.

Защо котките ядат цветя?

Котката може да яде цветя по много причини, включително:

- липса на определени хранителни вещества (напр. витамини, фибри)

- котешки заболявания (напр. гастрит)

- котката скучае

- стрес при котката

Котка

Котките могат да гризат листа, за да привлекат вниманието на собственика или да облекчат стреса. Ако на домашния любимец се обръща твърде малко внимание или наскоро е претърпял преместване, тогава това поведение е напълно нормално. Опитайте се да бъдете с него, за да върнете местоположението и чувството за сигурност.

Първо изключете болести и хранителни дисбаланси, след това оценете качеството на живот на животното, елиминирайте стреса и скуката. Като начало се уверете, че вашата котка не яде стайни цветя, защото в диетата и липсват витамини или се опитва да се отърве от космите в стомаха си, които често поглъща при облизване.

За да направите това, свържете се с вашия ветеринарен лекар за съвет. Той ще прегледа животното и при необходимост ще вземе необходимите изследвания. Ако здравето на животното е в ред, то трябва да бъде прехвърлено на балансирана диета, богата на всички необходими хранителни вещества.

Яденето на почвата от саксиите не винаги е свързано с липса на хранителни вещества. Понякога това се обяснява с пикацизъм - психологическо заболяване, което възниква на фона на психично разстройство и нервен шок. Яденето на неядливи предмети може да доведе до смърт на котка, така че тази ситуация трябва да се обсъди с ветеринарен лекар. Най-често от пикацизъм страдат животни, взети на улицата. При тях котешкото разстройство се обяснява с дълго гладуване и преживян страх.

Също така се уверете, че растенията, които котката ви гризе, са безопасни: много растения са отровни за котки и други домашни любимци. Ако забележите симптоми на отравяне при котката: повръщане, подуване, гадене, диария, безпокойство, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Защо котките обичат да лежат в саксиите и да ровят почвата?

Всички знаем за нездравословната любов на котките към картонените кутии. Ако в къщата има котка, тогава преди да изхвърлите кутия, трябва да проверите наличието на котката в нея. А какво да кажем за котките, чиито безотговорни собственици не купуват кутии? Точно така, качват се и ровят в саксиите.

Защо го правят:

- Ямките, които котките изкопават в почвата на саксията, бързо се запълват с тялото на доволните животинки. В такава ниша им е топло и спокойно, тъй като перфектно контролира околната среда.

- Плътната зеленина и високата саксия позволяват също на котката да се справи със стреса.

- Саксиите са топли. Котките обичат топлината, а саксиите за цветя са просто перфектни, независимо от сезона, през лятото цветята стоят на слънце, през зимата перваза на прозореца се отоплява от радиатори.

Котките обичат саксиите

- Понякога котките просто скучаят, а от саксията може да гледат улицата

- В същото време процесът на качване в саксията може да забавлява вашия домашен любимец. Трябва да се изкачи, да подуши, да ухапе растението и саксията, да изхвърли част от земята. Това за котката е приключение.

- Кактусите могат да се използват като гребен.

Така че, ако постоянно имате котка в саксиите си, просто поставете отделна саксия на перваза на прозореца за котката. Това ще бъде нейното скромно убежище, място за наблюдение и място за релакс.

Защо котките ходят до тоалетна в саксиите?

Котката може да възприеме саксията като кутия за котешка тоалетна. Проблемът може да е в неправилното обучение на котката, в нейната кутия за тоалетна или животното да е болно. Това поведение може да се обясни с:

- рядко почистване на котешката тоалетна;

- неприятна миризма на пълнителя за котешка тоалетна;

- малка възраст (котето е кърмено и все още не е свикнало с тоалетната);

- неподходящо място (твърде шумно и открито място) или структура на котешката тоалетна;

- недостатъчен брой тоалетни при няколко котки в дома;

- желанието да се маркира територия;

- заболявания на пикочно-половата система или червата;

- хелминтоза.

При болезнено уриниране животното свързва кутията за тоалетна с дискомфорт, така че се опитва да уринира в цялата къща. Ако забележите това поведение, не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest