Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как котката да живее по-дълго?

Как котката да живее по-дълго?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
Как котката да живее по-дълго?

Продължителността на живота на котката зависи от много фактори. Ние, стопаните, можем ефективно да повлияем на това. Как да помогнем на котката да живее по-дълго?

Независимо дали вашата котка е още малка или вече е възрастна, този списък с грижи за нея трябва да бъде изложен на видно място в дома ви. Ако се спазва стриктно, това ще помогне да запазите котката си здрава за много, много години напред. Като следвате тези съвети, котката ви ще живее по-дълго и по-спокойно.

Правилно хранене на котката

Храненето на вашето малко коте с висококачествена храна, докато то расте, е най-добрата инвестиция в бъдещия живот на вашата котка. След спиране на приема на майчино мляко е важно да осигурите на котето разнообразна диета. Така котката също ще бъде отворена за промени в бъдеще. Най-добре е да храните котката си както с мокра, така и със суха храна в правилните количества.

Кога котето да премине към храна за пораснали котки?

Обикновено най-подходящият момент идва, когато всички млечни зъби на котката вече са заменени с постоянни. При повечето котенца тази промяна настъпва на възраст около 6-7 месеца, въпреки че при някои този период отнема повече време. Ето защо, за по-сигурно, най-добре е да се консултираме с ветеринарен лекар за промяна на диетата на нашия домашен любимец.

Ако храните котката си с висококачествена храна, витамините и добавките вероятно не са необходими. Ако обаче се притеснявате дали осигурявате на вашето коте всички необходими съставки, обърнете внимание на състава на храната. Можете също да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Ако храната е добре балансирана, то добавките от ваша страна дори могат да навредят – главно поради небалансирани дози. Но дори и на най-добрите продукти често им липсва нещо. Затова си струва да прочетете списъка с основните съставки, които не трябва да липсват в купата на вашата котка.

Здравословни закуски като извара, ориз и тиква със сигурност няма да навредят на котката ви. Не забравяйте обаче да ги давате умерено, за предпочитане като награда за желаното поведение. Пребройте калориите на вашата котка, за да избегнете наддаване на тегло.

Кастриране на котката

Грижа за котката

Кастрацията е процедура, която има много предимства, не само по отношение на контрола на популацията. Тази операция за котки на открито е безценен начин за намаляване на броя на нежеланите и бездомни котенца. Това е и инвестиция в здравето на всяко коте. Проучванията показват, че кастрираните котки живеят по-дълго!

Кастрацията на котки предотвратява появата на тумори, хернии и заболявания на простатната жлеза. Същата операция в случай на котка изключва много опасни заболявания, като тумори на репродуктивните органи и зърната.

Операцията също елиминира тенденцията мъжките да излизат от къщата в търсене на женски и да се бият един друг. Освен това намалява поведенческите проблеми като уринирането извън котешката тоалетна - основната причина котките да губят дома си и да се озовават в приюти - както и агресивното поведение и пронизителни писъци.

Операцията на възрастни или болни животни е свързана с известен риск, тъй като възстановяването отнема повече време. Поради тази причина е препоръчително да се извършва в ранна възраст - малко преди или непосредствено след като котката достигне пубертета.

Посещение при ветеринар

Посещението при ветеринарен лекар е задължително. То оказва голямо влияние върху живота на котката. Малко коте трябва да получи задължителни ваксинации. Те трябва да се повтарят редовно, за да бъдат ефективни, особено ако имате няколко котки или на вашето коте е позволено да излиза навън. Системното обезпаразитяване е единственият начин да се отървете от досадните котешки паразити.

Не избягвайте тестове за котешка левкемия и други инфекциозни заболявания. Те се развиват безсимптомно и може да отнеме години, преди да станат явни. Дотогава обаче може да е твърде късно за вашата котка. Годишните прегледи често разкриват скрити здравословни проблеми. Котките са добри в прикриването на дискомфорта и болката, поради което редовните посещения при лекар са толкова важни.

Тестовете също така откриват ранни стадии на заболявания като котешки диабет или бъбречно заболяване. Тяхното ранно откриване и понякога дори прости препоръки, като промени в диетата, могат да бъдат много ефективни за подобряване на състоянието на котката или за пълно излекуване на болестта. Понякога те просто спасяват живота на котка.

Грижи за възрастна котка

Стара котка

Възрастните котки, както и по-възрастните хора, имат свои собствени нужди. С възрастта котките стават по-малко активни и спят повече. Така че е време отново да говорите с ветеринаря. Идеята е храненето да се съобрази с нуждите на котката. Тъй като котката става по-малко активна, диетата трябва да бъде формулирана така, че да осигури на котката всички необходими вещества, но в същото време да не увеличава теглото си. По-възрастната котка може да има проблеми с мобилността, поддържането и допълнителното тегло не улеснява живота на животното. Необходимо е да му помогнете в извършването на някои ежедневни ритуали.

Фактът, че по-възрастните котки имат по-малко енергия и са по-малко склонни към игра, не означава, че можем да спрем да играем с тях напълно. Нищо подобно! Все още трябва да се грижим за физическото им състояние. Как? Според възможностите и силите им. Нека не караме старата котка да гони пръчката и да хваща топката половин час. Да играем на сигурно – често, но не за дълго. Редовната игра и умствената стимулация помагат да поддържате възрастната си котка здрава! Така че потърсете нежни начини да насърчите котката да се движи.

В идеалния случай по-възрастните котки трябва да посещават ветеринарен лекар на всеки шест месеца. Възможните заболявания при по-възрастните котки се появяват внезапно и се развиват доста бързо. За да се справите ефективно с тях, те трябва да бъдат открити на ранен етап.

Грижа за зъбите на котката

Зъбите са показател за здравето на котката. Редовните стоматологични прегледи са важна част от грижата за живота на вашата котка. Грижата за зъбите е важна не само за поддържане на свеж дъх и бели зъби, но и за обща профилактика на здравето. Хроничните възпаления и инфекции, свързани със зъбни заболявания, увеличават вероятността от развитие на бъбречни и сърдечни заболявания, например, а хроничните инфекции увреждат вътрешните органи.

Пародонтозата е едно от най-честите зъбни заболявания. Те сами по себе си са проблем, могат да бъдат прелюдия към по-сериозни заболявания, но и вече са признак за тях.

В допълнение към проверката с вашия ветеринарен лекар, за да видите какво се случва в устата на вашата котка, можете също да използвате превантивни методи сами. Миенето на зъбите не е прищявка, а необходимост. Можете също така да използвате лакомства за зъби и специални пасти за зъби. Но преди всичко реагирайте, когато нещата започнат да се объркват. Неприятната миризма от устата на котката или жълт налеп по зъбите е достатъчен сигнал за действие.

Игра с котката

Игра с котката

Игрите и забавленията осигуряват както умствената, така и физическата стимулация, от която котката се нуждае, за да остане във форма и здрава през всички етапи от живота си. Играта замества лова на домашната котка - и така задоволява жизненоважните й нужди! Всеки ден трябва да прекарвате поне 15 минути в игра с котката си. Най-добре е обаче да играете по-често и да организирате много кратки сесии.

Известно е, че колкото по-младо е котето, толкова повече движение има нужда. Това е особено важно, ако котката ви не излиза навън или прекарва много време сама вкъщи. Отегчената котка е нещастна котка!

В резултат на правилното хранене, грижи, активен начин на живот и постоянни ветеринарни грижи, нашите котки ще се радват на добро здраве в юношеска, зряла и по-късна възраст. С деликатни грижи и профилактика котките имат шанс да живеят 20 години!

Справянето с ключовите здравословни проблеми на котката на всеки етап от нейния живот и задоволяването на нейните естествени нужди е сигурен начин да подобрите комфорта, здравето, благосъстоянието и продължителността на живота на вашата котка.

Вижте още начини за удължаване живота на котето и кои котки живеят повече!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest