Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»10 спокойни породи котки за апартамент

10 спокойни породи котки за апартамент

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k45
10 спокойни породи котки за апартамент

Пухкави обитатели на дивана, независими господари на живота, най-сладките домашни любимци, предани приятели с характер. Всичко това описва писаните. Когато избирате коте, обърнете внимание не само на външния му вид, но и на поведението на дадената порода.

Ако това не бъде направено, съществува риск да останете без завеси или да се окаже, че писаната ви има нужда от много повече пространство, отколкото можете да ѝ осигурите.

В случай че живеете в малко жилище, е наистина важно да знаете с какъв представител на котешкия свят си имате работа.

Вижте 10 спокойни породи котки за апартамент

Бирманска котка

Бирманската котка е спокойна, бавна, но много общителна.

Бирманските котки могат с еднакво удоволствие да играят с играчка и да дремят в скута на собственика. Те са сред най-добрите котки за апартамент. Освен това те са деликатни и се опитват да не дразнят човек, но избират моментите, когато самият собственик е готов да обърне внимание на домашния любимец.

Бирманските котки лесно възприемат ежедневието, което се е развило в семейството и са чувствителни към настроението на собствениците. Не създават конфликтни ситуации, прощават обидите и не им отмъщават. Бирманските котки са приятелски настроени. Ако в къщата се появи малко дете, бирманската котка ще стане негов приятел.

Селкирк рекс

Селкирк рекс

Селкирк рекс е порода, развъждана не толкова отдавна чрез кръстосване на персийски и британски късокосмести котки. Може би затова характерът на тези котки е уникален. Сдържано меко поведение, съчетано с игривост.

Селкирк рекс, подобно на кучетата, се привързват към членовете на семейството. Трудно понасят раздялата и самотата, но дори в стресови ситуации остават спокойни и уравновесени. Домашните любимци от тази порода почти не мяукат и не се опитват да привлекат вниманието с други котешки трикове. Те са сред подходящите породи котки за апартамент.

Персийска котка

Идеална порода за домашно отглеждане. Тя няма нужда да бъде пускана. Външният свят практически не е интересен за персийските котки. Те нямат ловен инстинкт. Персиецът може да играе активно с играчки през първата година и половина от живота си. След това те вече не се нуждаят от активни игри. Предпочитат да се изтегнат на дивана или да подремнат, седнали в скута на собственика. Това ги превръща в идеалната котка за апартамент.

Донски Сфинкс

С цялото си спокойствие, донският сфинкс може да изисква повишено внимание. Упорит и дори обсебващ. Правят го по котешки начин и не агресивно. Просто бъдете готови за факта, че вашият домашен любимец, привличайки вниманието към себе си, може да се търка в краката ви с часове, да съобщава за присъствието си с глас. Изисквайки обич, сфинксът може да скочи в скута ви или да се качи в леглото ви.

Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Спокойните, сдържани и търпеливи британски късокосмести писани са истински аристократи сред всички породи котки. Британската котка може да бъде сама дълго време и дори след като е прекарала целия ден в празен апартамент, не се обижда на собствениците, не се държи лошо и не разваля нещата.

Британските котки демонстрират независимост с всичките си навици. Може да изглежда, че те са безразлични към вниманието на собственика. Но това съвсем не е така. Британските котки са много привързани към човек, те просто умело го крият.

Пикси боб

Пикси бобът е миниатюрен домашен рис. Но въпреки целия си хищнически вид, пикси боб имат мек характер. Те са общителни и не са агресивни.

Поведението на пикси боб е подобно на това на кучето. Домашният любимец ще следва собственика навсякъде, обича вниманието и комуникацията, като в същото време обикновено се държи деликатно и спокойно. Пикси боб са неконфликтни същества, разбират се добре с деца и други животни. Те обичат да играят активни игри с тях. Много подходящи котки са за апартамент са.

Мейн Куун

Напоследък мейн кууните се превърнаха в едни от най-модерните котки в света.

Тези котки са големи, но чудесни за отглеждане в апартамент. Природата на Мейн Куун е лишена от агресия. Домашният любимец няма да привлече вниманието към себе си със сърцераздирателно мяукане. Мейн Куун са доста "мълчаливи" и ненатрапчиви котки за апартамент. За тях е по-лесно да се приспособят към настроението на собственика, отколкото да се свиват в краката им, тествайки силата на човешките нерви.

Мейн Куун лесно намира своето място в семейства с малки деца. Дори при активни игри домашният любимец се държи предпазливо. Никога няма да пусне нокти, няма да драска децата в играта и няма да съска по тях при небрежно докосване.

В същото време мейн кууните обичат да се катерят на всякакви места. В идеалния случай те трябва да оборудват апартамента с много рафтове, по които Мейн Куун да може да се изкачи и да пътува по тях из апартамента под тавана. Ако това не бъде направено, съществува риск да останете без завеси или да намерите Мейн Куун, който скача от хладилника в шкафа.

Руска синя котка

Руска синя котка

Породата е отгледана в нашата страна и благодарение на високия си интелект, сдържани маниери и невероятна красота е станала популярна в целия свят.

Развъдчиците твърдят, а собствениците потвърждават, че руските сини котки са най-мълчаливата и ненатрапчива порода котки за апартамент.

Домашният любимец спокойно понася дълга самота. Можете спокойно да го оставите сам в апартамента през деня, докато сте на работа. Той няма да причини унищожение и да развали нещата ви. Това надхвърля достойнството му. За котките от тази порода няма проблеми при общуването с деца. Руските сини котки се отнасят любезно към другите животни и намират общ език дори с агресивни индивиди.

Руските сини котки свикват с определен дневен режим и трудно понасят промени в него. Преместването е трудно. Силните звуци и честите пристигания на гости също не се харесват на представителите на тази порода. Но в познатата семейна атмосфера руските сини котки се чувстват комфортно и създават уют, мир и спокойствие със самото си присъствие.

Сибирска котка

Сибирските котки са независими и спокойни. Но в същото време в характера им има черти на кучешка привързаност към собствениците. Невъзмутими и привързани, сибирските котки се чувстват като равноправни членове на семейството. С техните права и задължения. Например, сибирските котки смятат за свой дълг всеки ден да чакат завръщането на собственика и да го посрещнат, седнал на прага. Те усещат фино настроението на човек и имат високо ниво на емпатия. В зависимост от ситуацията те могат да бъдат общителни и игриви или могат деликатно да отстъпят назад, без да безпокоят собственика.

Абисинска котка

По природа абисинската котка е доста уравновесено животно. Те са активни, интелигентни и много любопитни. Абисинските котки обичат и ценят човешкото общество. Привързан към собственика и всички членове на семейството. Котките от тази порода се разбират дори в тесни апартаменти, но обичат свободното пространство и активните игри. Тези котки обичат да се катерят по дърветата и могат да се катерят по шкафове или завеси, когато не са на разположение. Като се има предвид естеството на абисинската котка, по-добре е да подредите легло за нея на хълм. Така котката ще се чувства в безопасност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest