miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Има ли нужда декоративното зайче от приятел?

Има ли нужда декоративното зайче от приятел?

Има ли нужда декоративното зайче от приятел?
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

В естественото местообитание на дивите зайци самотата е чужда на този вид гризачи и те живеят в цели колонии до десет индивида. И правят всичко заедно: бягат от хищници, грижат се за малките, търсят храна, играят помежду си и дори помагат на роднини по въпросите на хигиената. За тях е необходимо да общуват със зайци като себе си. Подобно социално поведение е присъщо и на опитомените животни.

Декоративното зайче не получава подходящо общуване, ако единственият му приятел е човек. И колкото и кротко да е животното, колкото и да е привързано към стопанина си, ако нуждата му от общуване с близките му по вид не е задоволена, домашният любимец не може да бъде щастлив.

Много неопитни любители на зайчета стигат до погрешното мнение за асоциалността на техните питомци, след като се опитат да ги поставят заедно в една тясна клетка. При еднополови индивиди все още остава борбата за територия. Едно от основните условия за успешното отглеждане на зайци е просторна площ. Второто условие е кастрация на зайците и стерилизация на гризачите. В противен случай съвместното съществуване на двойка от мъжки и женски индивид ще доведе до чести и ненужни бременности. Животът в такива условия е опасен не само за женската, но и за мъжкия, който е принуден да бъде в нервно, превъзбудено състояние през цялото време.

Може ли декоративен заек да живее сам? И дори ако в къщата ви живеят други животни (котки, кучета, хамстери и т.н.), заекът ще продължи да бъде самотен. Към общността от домашни любимци от други биологични видове гризачът е принуден да се присъедини от човека. В дивата природа на заека никога не би му хрумнало да се сприятели с например хищна котка. И мирното съжителство изобщо не е това, което е силното приятелство.

Ако нямате достатъчно място, за да отглеждате няколко заека, не си взимайте. Самотното отглеждане на социални животни в редица страни дори е забранено със закон (Австрия, Германия, Холандия и др.). Два гризача означават и двойна цена на храната и поддръжката им, което в крайна сметка се отплаща със здрава психика на домашните любимци.

А самотното отглеждане на животно е почти гарантиран редовен разход за лечение, тъй като такива животни се разболяват по-често от техните роднини. И дори ако вашият заек е живял дълго време сам, това не е причина да му отказвате компания. Първоначално на гризача ще му бъде трудно, но определено ще се присъедини към „новия екип“ и ще „разцъфти“ буквално пред очите ви.

Зайци
Снимка: pixabay.com

Някои хора вярват, че гризачите, които живеят на групи, са по-малко опитомени. Това не е истина. В края на краищата, психиката на декоративния заек, който общува със своите събратя, е балансирана и той лесно ще установи контакт със собственика и дори ще помогне да се установят отношения между собственика и по-срамежлив роднина от неговата група.

Не забравяйте, че поведенческите проблеми при зайците в 50% от случаите зависят от тяхната социална активност в средата на роднини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest