Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да отучим котката да хапе

Как да отучим котката да хапе

Котката хапе и драска

Когато мислим за котка, най-често в съзнанието ни идват представите за драскане и хапане, що се отнася до действията им. Да, котките хапят, както малките котенца, залисани в играта, така и големите котаци.

Защо хапят малките котета?

Малките котета хапят по различни причини. Те имат проблеми със социализацията си в ранна възраст. Развиват своите социални умения в общуването с другите малки от котилото. Често обаче те биват осиновяване преди да навършат 2-3 месеца и да са развили някакви социални умения и това дава отражение на взаимодействието им със стопаните. Малките котенца не разбират, че острите им зъбки и нокти могат да наранят тези, с които си играят и затова смело захапват пръста на човека.

Не бива това поведение да бъде пренебрегвано, още по-малко да бъде насърчавано. С търпение и награди котето може да разбере, че това поведение не е добро.

Съществува и вариант здравословен проблем да причини подобно неприятно поведение при котките, така че е добре да се направи консултация с ветеринарен специалист при упорито хапане от страна на мъничето.

Защо възрастните котки хапят?

При порасналите писани нещата са малко по-сложни. Те имат повече причини да проявяват котешка агресия, които може да се изброят:

- Страх или заплаха от други животни за тяхната територия

- Недобре проведена социализация по време на бебешката и датската възраст

- Ако са били тормозени преди да бъдат осиновени

- Ако имат заболяване като котешката хиперестезия или друго

- Защото не знаят как по друг начин да заявят желанието си за комуникация с хората

- Заради по-буен темперамент

Как да отучим котката да хапе

Начини да отучим котката да хапе

Необходимо е да се изгради общ модел, използван от всички членове на семейството при проява на такова поведение и да се прояви търпение и постоянство, докато пухкавият домашен любимец се научи. Ето някои съвети:

- Не бива да се позволява на котето да си играе с части от тялото на стопаните. Веднага трябва да му се покаже, че пръстите на ръцете или краката, както и косата на стопанина не са предназначени за игра.

- Вниманието на домашния питомец може да се бъде отвлечено с интересна интерактивна играчка.

- Добре е да се поощрява котето с лакомства, когато не пуска зъбите си в действие по време на игра.

- Не бива човек рязко да дърпа ръката си. По-добре да се стисне силно ръката и така възможността да се осъществи ухапване намалява.

- Ако котката се превъзбуди по време на игра, най-добре тя да се преустанови и да се насочи животното към по-спокоен кът в дома, най-добре в нейния кът.

- Не бива в никой случай да се наказва домашния питомец, котето не разбира смисъла нито на постъпката си, нито на наказанието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest