Котките, подобно на хората, обичат разнообразието в храната. Затова е добре да се осигури пълноценно, но и разнообразно хранене. Здравословното меню е основна отговорност на всеки стопанин на мъркащ домашен питомец.
Защо месото е важно за котките?
Котката е хищникът, в чиято диета месото заема централно място. В дивата природа тя се храни с гризачи и птици и изяжда не само плътта им, но и съдържанието на стомаха им - растения и зърна. Затова всеки ден котката трябва да яде месо, разнообразено със зеленчуци, доставящи витамини.
По отношение на химичния състав на храната, пухкавите четириноги имат специфични потребности. Те не могат да произведат всички нужни им аминокиселини и ги набавят с храната, основно с месото.
Тауринът, който им трябва, намират в телешкото месо, говеждото, месото на птиците, а липсата му се отразява зле на зрението на котката и влияе отрицателно на сърдечно-съдовата, репродуктивната и нервната система.
Аргининът е важна аминокиселина, нужна за работата на черния дроб на животното, която си набавя също основно от месото, наред с други продукти.
Арахидоновата киселина участва в работата на храносмилателната система на писаните и в натурален вид се намира в животинските мазнини. Нейният дефицит води до проблеми с черния дроб, козината и съсирването на кръвта на котаците.
Всичко това означава, че ако котката яде редовно месо, тя ще разполага с необходимите за тялото си хранителни вещества.
Кои меса са подходящи за котката
Полезните месни храни трябва да бъдат правилно приготвени, за да може организмът на домашния любимец да получи само ползи от консумацията им.
Телешко, говеждо, заешко месо
Към полезните меса за котки се включват постните меса като телешко, заешко и говеждо. Месото може да се дава на котката и сурово, защото тя е хищник и в природата да консумира сурово, но при домашно отглеждане е добре да се обработи термично, за да се избегне опасността от бактерии.
Сваряването убива микробите, но променя и хранителните вещества. При непоносимост на животното към сурово месо, все пак то трябва да се свари.
Запарването с вряло вода или повърхностното печене с цел убиване на бактериите, запазва вкусовите и полезните качества на месото. Не бива тези меса да се пържат.
Пилешко и пуешко месо
Пилешкото и пуешкото месо са постни меса, с които домашният питомец може да се храни ежедневно. Те трябва да се сварят или поне запарят, като задължително трябва да се обезкостят. Кожата също трябва да се отдели, защото се възприема трудно от котешката храносмилателна система.
Субпродукти от месо
Карантията, хрущялите и шийките също са подходяща месна храна за котката. Дробчетата е по-добре да се дават сурови, ако котката реагира добре на тази храна. Пилешките шийки, хрущяли и воденички трябва да се сварят. Шкембето също е подходящо като храна, защото власинките му се отразяват добре на котешкия храносмилателен тракт.
Кое месо не е подходящо за котките?
Свинското и гъшето/патешкото/ месо са нежелани, тъй като са прекалено мазни за чувствителния стомах на котката.
Напълно забранени са несмлените кости за котки, които са опасни за здравето на животното, кренвиршите и саламите, месните пастети. Последните са обработени неподходящо за котешкото храносмилане и нанасят само вреди, не задоволяват хранителните нужди на животното.
Вижте също опасна ли е рибата за котките и защо да даваме рибено масло за писаната.