Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето диша тежко

Защо кучето диша тежко

Защо кучето диша тежко

Тежкото и учестено дишане при куче не винаги е симптом на някакво кучешко заболяване. В нормално състояние честотата на дишане при куче е около 10-30 вдишвания в минута. Този показател може да се увеличи след активно натоварване, бягане, преди раждане, когато чужд предмет навлезе в дихателните пътища и също така дишането се ускорява, за да се избегне прегряване на тялото.

Въпреки това, ако забележите тежко дишане при куче в покой или то възникне спонтанно, тогава това е сериозна причина за безпокойство.

Защо кучето диша тежко?

Има много причини, поради които кучето може да диша тежко или учестено, когато е в покой:

- Кучето може да получи топлинен удар или просто да прегрее.

- Нервната възбуда също причинява тежко дишане на кучето (непознато място, посещение на ветеринарна клиника, транспорт).

- Бременното куче диша тежко преди и в началото на раждането, както и по време на кърмене, когато кученцата сучат силно от майка си.

- Възможно е тежко дишане поради механично увреждане, като натъртване или травма на гръдния кош и др.

- Начален сърдечен удар при по-възрастни кучета, които са прегрели.

- Белодробен оток и обструкция на дихателните пътища

- Астмата се характеризира не само с тежко дишане, но и със задух и кашлица

- Разширяване или усукване на стомаха на кучето

- „Простудни“ заболявания, като бронхит, плеврит, пневмония, придружени от треска

- Инфарктът и сърдечната недостатъчност при куче също е придружен от тежко дишане. Синият език и припадъкът също са признаци на сърдечни проблеми.

- Полипите в назофаринкса и различни тумори, в допълнение към тежкото дишане, са придружени от „сумтене“, както и хъркане насън.

Съпътстващи симптоми на тежко дишане при куче:

Болно куче

- Кучето търси хладно място, отказва да яде и пие много - кучето е прегряло.

- Кашлица на кучето, задух и тежко дишане при куче, а в някои случаи и повишаване на телесната температура (над 39ºС), могат да показват различни респираторни заболявания - от астма до пневмония.

- Тежкото дишане на женска след раждането може да означава, че тя все още има 1 или 2 кученца в матката си.

- Ако се наблюдава тежко дишане при кърмеща женска, като тя се крие от светлината и координацията на движенията и е нарушена, тогава става дума за еклампсия - повишаване на кръвното налягане до критично ниво

- Ако кучето започне да се паникьосва и не може да си намери място, губи съзнание и езикът става синкав, това е началото на сърдечен удар, инфаркт или кучето може да има сърдечна недостатъчност

- Ако подозирате гръдна травма на куче след битка с друго животно, падане и др. случаи, внимателно огледайте животното за рани или натъртвания. Кучето ще бъде в летаргично състояние и при докосване до гърдите ще скимти от болка.

- Ако кучето се задъхва и скимти от болка при докосване на стомаха, тогава най-вероятно има разширение и/или усукване на стомаха

Повечето от тези ситуации изискват спешно посещение при ветеринарен лекар възможно най-скоро, тъй като не става въпрос само за здравето на вашия четириног приятел, но и за неговия живот!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest