Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Забранени плодове за зайците

Забранени плодове за зайците

Забранени плодове за зайците

Зайците успешно се класират сред най-сладките и миловидни четирикраки домашни любимци. Те са известни със своята хиперактивност, енергия и развита социална същност.

Мини зайците са сладки добронамерени животни. Те са социални животни, които обичат да бъдат заобиколени от своите стопани или други другарчета в клетката. Зайците са перфектната компания – тихи, любвеобилни и неагресивни. Грижите за зайците също не отнемат ресурс или значителни усилия. За да отглеждате пълноценно своя заек, то е важно да му осигурите просторен и уютен дом, както и да се погрижите за неговото правилно хранене.

В балансираното и здравословно меню за зайците влизат фуражите, плодовете и зеленчуците. Консумацията на плодове и зеленчуци не е универсално понятие, а напротив – има строги изключения от правилото, които следва да се спазват за оптималното здраве на зайците.

Ето и кои са забранените плодове за зайци:

Плодовете са храна, която трябва да се подбира и дава с особено внимание на зайците. Генерално те са позволени и препоръчителни за включване в менюто на животните, но трябва да се има предвид тяхното завишено количество захар.

За зайците е препоръчително да приемат плодове 1 или 2 пъти в седмицата, за да не приемат твърде много захар. Има забранени плодове за зайците, които е изцяло противопоказно да се консумират. Такива са всички плодове, които съдържат цианид. Това може да причини впоследствие развитието на туморни заболявания на чревната система при животните.

Вредни плодове за зайци

В диетата на зайците не трябва да участват никакви екзотични плодове, като в това число влизат ананасът, смокините, мангото, нарът и т.н. Авокадото също се смята за токсичен и забранен плод за зайците, тъй като съдържа токсина персин. Той е вреден за много от животните, включително зайците.

Бананите имат високо съдържание на захар, което може да бъде опасно за зайците. Той е позволен в оскъдни количества през дълъг период от време и задължително с премахнати обелки, тъй като те са вредни за здравето на зайците.

Избягват се да се дават плодове на зайците с костилки, тъй като костилките съдържат вредното и силно токсично вещество цианид. Препоръчва се избягването на кайсии, мушмули, праскови и сливи. Трябва също да се внимава с плодовете, които имат високо количество захар – дини, смокини, гуава, малини, тиква, папая.

Вижте още:

- полезни плодове за зайци;

- полезни зеленчуци за зайци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest