Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Какво сънуват котките

Какво сънуват котките

Какво сънуват котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Стопаните на котки отлично знаят колко много техният четириног приятел обича да проспива деня и нощта си. Но освен, че спят, те и сънуват. Възрастната котка спи до 16 часа спейки на ден, дори да е в разпокъсан интервал от време, от които 3 часа сънувайки. Тя съвсем рядко спи повече от час без прекъсване.

Професор д-р Инго Нолте, директор на Института по ветеринарна медицина в Хановер (Германия) обяснява, че когато спят, котките преработват преживяванията в съня си, което означава, че те определено сънуват. Те имат еднотипен процес с нашия по време на сън и преминават през няколко стадии.

Стадий 1 - сънливост. Влизаме във фаза на сън около 5-10 минути, като мускулатурата е отпусната и очите се движат бавно.

Стадий 2 - лек сън. Мозъчните вълни се забавят, очните движения спират, телесната температура намалява, а пулсът се забавя.

Стадий 3 - дълбок сън. Започват да се появяват делта вълни и събуждането е трудно.

REM-сън - дишането е бързо и нередовно, очите извършват трептения и мускулатурата е временно парализирана. В тази фаза се сънува интензивно.

Какво трябва да знаем за сънуването на котките?

Когато котките спят дълбоко, също мърдат бързо очите зад клепачите си. Професор Нолте твърди, че това показва, че мозъкът им работи активно, което означава, че сънуват. В зависимост от сънищата, които имат, започват да трепкат с лапички, с уши или с мустачетата си. Те могат също да издават звуци и да кривят муцунките си.

Котката спи

Фазата за сънуване на котките се съдържа в две леки фази на сън, през които котките се събуждат изведнъж, щом усетят миризма или доловят шум. Те сънуват от 5 до 7 минути средно на 1 час сън. Не е препоръчително да се будят, когато са във фаза на дълбок сън, тъй като това може да доведе до смут у животинчето и непредсказуеми и бурни реакции.

Френския изследовател на сънищата Мишел Жуве провел експеримент, чрез който развил теория за това, какво точно сънуват котките. В опита си той спрял парализирането на мускулите, която казахме възниква в REM-съня. Дори в състояние на дълбок сън, държанието им не се различавало по нищо от будното им състояние.

Те съскали и фучали, извивали гръбнака си като дъга и козината им настръхвала. Всичко това се случвало докато те спят непробудно. Тези движения напомняли на котка, бореща се с неприятел. Тогава изследователят установил, че котките сънуват това, което е характерно за личните им възприятие. Те пресъздават преживените емоции спейки.

Това е още едно доказателство, че малките ни приятели не са просто домашни любимци, а живи същества, преживяващи сънища също като нас и ние трябва да се отнасяме към тях с много уважение, отдаденост и любов, както и към сънищата на животните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest