Защо кукуригат петлите?

Защо кукуригат петлите?

Един от хилядите детски въпроси, които малките любопитковци задават безспирно на своите родители е защо кукуригат петлите?

Този въпрос обикновено ни връща в детството и безгрижните летни ваканции на село, когато сме били събуждани от тези пъстри птици. Като възрастни можем да се опитаме да отговорим първо на себе си на този въпрос, а после по подходящ начин и на децата.

Свързваме кукуригането на петела с разсъмването. Това е естественият будилник за хората в миналото. Опитно обаче е доказано, че петелът не кукурига само на разсъмване, а и по други причини.

Те реагират на всякакви дразнения, свързани със звук и светлина. Такива може да бъдат автомобилните фарове, светенето на фенерчето и други. Теорията, че петлите реагират само на сутрешната светлина не е тотално погрешна, но птицата може да ни изненада и при просветването на лампата, както и по много други причини.

Според орнитолозите петлите знаят кога настъпва утрото и кукуригат и заради него. В Япония е проведен експеримент, чиято цел е да се проследи поведението на петлите и заради това са били разделени на 2 групи- такива, които живеят в естествени условия, и такива, които стоят 24 часа на тъмно. Установено е, че и двете групи кукуригат малко преди да настъпи разсъмването.

Това означава, че те реагират не само на светлината, а кукуригането им е свързано с биологичния им часовник, който им казва, че утрото наближава.

Всички тези факти показват, че петлите кукуригат както заради светлината от зазоряването, така и заради биологичния си часовник, като последния е с много по-силно действие, защото е установено, че на зазоряване кукуригането е най-силно, независимо дали съществува източник на светлина, или не.

Кокошки

Ако трябва да се обобщят причините за кукуригането на петлите, те ще бъдат:

- Шумът и светлината

- Присъствието на хора или животни

- Пазенето на територията

- Общуването със себеподобни

- След чифтосване с домашните кокошки

- След хранене на петлите

- Заради приближаващото утро

Сантиментът, свързан с детството, прави кукуригането на петлите факт, който ни зарежда с настроение за целия ден и винаги се свързва с приятни емоции.

Прочетете още за кокошките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest