Заболявания при магаретата

Заболявания при магаретата

Магаретата са много здрави и издръжливи животни. Те остават устойчиви на болести дори на преклонна възраст, която за тях е 40 години. И все пак съществува израза Кашляш като магаре, което навежда на мисълта, че може би пословичното добро здраве при магарето е само мит, защото в медицинската практика съществува понятие магарешка кашлица.

Магарето кашля много характерно. Този кашлящ рефлекс е много характерен за тях, а самата кашлица се получава от възпаление на дихателните пътища, в резултат на простуда или вирус.

Магарето лесно простива, защото вълната му е пропусклива към вода и в дъждовно време навън животното лесно ще простине. Съществува и заболяване астма при магаретата, твърде подобна на човешката. Кашлица може да се получи и от работа в силно заплашена среда и затова при поява на такова оплакване е нужна консултация с ветеринар.

Към вирусните заболявания при магарето спада инфекциозната анемия. Тя и силно заразна и се разпространява при еднокопитните животни, в това число при магарето. Това заболяване силно увеличава смъртността при тези животни.

Грипът при магаретата е подобно на заболяването при хората и би могло дори да се предаде от животното на човека. Заразяването става като при човека - от болно на здраво животно, а ходът на болестта зависи от климатичните условия. При лошо време много често има усложнения, водещи до бронхопневмония, а не рядко и до смърт.

Сапът е характерно заразно заболяване, познато повече при конете, но от него страдат много често и магарета. Болестта протича остро или като хронична инфекция в 3 разновидности- носна, белодробна и кожна, а най-опасен е белодробният сап, който често завършва със смърт.

От какво боледуват магаретата

Антраксът е остра заразна болест, която засяга и магарето. Причинява се от бацил и заразява и човека. Има три форми - кожна, белодробна и чревна като последните две протичат тежко и причиняват често смъртта на заразеното животно.

Здравословни проблеми може да предизвика и неправилното отглеждане на магарето - лоши условия за задържане, неправилна диета на магарето и обща грижа и травмите по време на работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest