Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Древни кучешки породи

Древни кучешки породи

Древни кучешки породи
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

За да има приятел и помощник от животинското царство, човекът опитомява вълка и така човешкият род се сдобива с най-добрия си приятел-кучето. И създава около 400 породи. От вълк до померан - пътят е дълъг и интересен. Той минава през най-древните породи, за да се стигне до днешните мили компаньони, сладки и пухкави като играчки.

Да видим кои техни предци са проправили пътя до днешното положение и са най-древните породи кучета.

Мексиканско голо куче

Тази порода е поне на 3 хиляди години. Ацтеките ги имали за свещени животни. Колкото и невероятно за звучи, използвали ги като затопляща възглавница, когато боледували от простуда. Иначе преклонението към тези стари като света животни родило легендата, че придружават душите на мъртвите в подземното царство.

Салуки

Още една порода, съществуваща от легендарни времена. По времето на Александър Македонски тези кучета били познати и даже Библията под името куче, визирала точно Салуки.

Произходът на породата се смята, че идва от древен Египет. Хората тогава използвали кучетата като ловни. Те били на такава почит, ги заслужили мумифициране, наред с известните и богати египтяни. Това древно куче също е свещено и затова често може да се види изрисувано по стените на гробниците в Египет.

Самоед

Самоед

Още една древна порода кучета, чиято поява се губи в дълбините на времето, отпреди 3 хиляди години в днешен Сибир. Експедициите на изследователите на полюсите са ползвали услугите на породата да тегли шейните.

Това е работно куче, силно и здраво, с дебела козина, която го пази от северните студове, но то може успешно да пази и охранява стадата.

Басенджи

Още една порода, която е съпътствала египетските фараони. Интелигентни, активни и чистоплътни животни, които естествено са привлекли вниманието на хората в Европа и са внесени за лов и охрана на стадата.

Басенджи

Акита ину

Изключително интересната порода от префектура Акита е истинско японско съкровище в своята родина. Кучето от тази порода олицетворява предаността и приятелството и е известно от археологически находки от ІІ век преди Христа. Смята се, че съвременната акита ину се е появило през периода Едо през ХVІІ век като отговор на нуждата от куче-пазач.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest