Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Защо зайците тропат с крак?

Защо зайците тропат с крак?

Защо зайците тропат с крак?
Снимка: pixabay.com

Зайците са едни от най-сладките и пухкави домашни любимци, които притежават любвеобилен и дружелюбен заешки характер. Те са изключително енергични животни, които водят активен начин на живот и обичат да взаимодействат с околния свят.

Най-отличителната тяхна характеристика е това, че те общуват предимно чрез езика на тялото. Зайците ни използват мириса и жестовете си повече от всяко друго животно, като така комуникират своите потребности или чувства.

За да опознаете своя заек по-добре, то тогава трябва да се научите да разчитате неговите жестове.

Един от тях е тропането с крак, което често се забавлява като поведенчески белег при зайците.

Ето защо зайците тропат с крак!

- Предстояща опасност.

Зайците са животни с развита чувствителност, което лесно провокира страх и несигурност у тях. Когато забележите, че потупват задните си крака, то това вероятно е индикатор за опасност, която те предусещат. Когато заекът се чувства уплашен или стресиран, то той започва да тропа с лапите си.

- Раздразнение.

Другата основна причина, поради която зайците тропат с крака, е усещане за раздразнение или повишени нива на тревожност. Най-често тези емоции се пораждат от някаква външна намеса или промяна като например смяна на клетката на заека или насилствено изкарване от клетката.

- Проява на агресия.

Заек

Тропането на крака в знак на агресия се среща значително по-рядко при някои породи зайци. Реакциите при различните животни се различават, затова някои зайци проявяват по-бурно своите емоции и започват да блъскат с крака като проява на силно раздразнение. В този случай е препоръчително да оставите заека на уединение, за да се справи сам със силната емоция.

- Търсене на социализация.

Някои зайци използват тупането с крака като знак, че търсят близост и възможност за общуване. В тези случаи потупването често е съпътствано от скачане или издаване на странни звуци, което е по-вероятно да се случи, когато са заобиколени от още зайци. Когато заекът тропа със заден крак може да се тълкува като индикатор, че заекът търси вашето внимание и има нужда от физическа близост с вас.

Ако си търсите пухкав приятел, вижте обяви и цени за зайчета!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest