miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Важни грижи при отглеждане на неразделки

Важни грижи при отглеждане на неразделки

Важни грижи при отглеждане на неразделки

Неразделките са изключително красиви и занимателни папагалови птици. Пъстрите, нежни и любопитни за наблюдение малки папагалчета са радостта за дома, стига да им са създадени подходящи условия за живот.

Обикновено неразделките се отглеждат като двойка и затова е добре да им се осигури просторна клетка, където да могат да се движат свободно. Тъй като са тропически птици, околната среда трябва максимално да наподобява тази в родните им местообитания. Добре вентилираното пространство ще наподобява естествената им среда. Екстремните промени в температурата и теченията са противопоказни за тях. Ако въздухът е сух, може да се напръска наоколо с вода.

Нуждата от свежа и чиста вода и добрата хигиена на клетката са задължителни, защото папагалите са податливи на различни заболявания, затова профилактиката чрез добра хигиена е наложителна. Като всички малки птички, неразделките обичат да се къпят и затова трябва да им се подготви подходящ контейнер, където да практикуват това занимание за тях.

Храната за неразделките е важен момент от грижата за тях, тя трябва да бъде балансирана, добре подбрана и чиста. Храната, която се предлага в търговската мрежа е достатъчно разнообразна, стига да се поднася подходящо.

При отглеждането на двойка неразделки най-вероятно те ще имат потомство, а стопанинът трябва да подготви гнездото за мътене, както и да осигури условията за отглеждане на малките.

Папагали неразделки
Снимка: TRAPHITHO/pixabay.com

За почти всички любители на папагали е известно, че тези птици имат много деликатна психика и изискват специално отношение и внимание. Скуката, неглижирането от страна на стопаните може да доведат до разрушително поведение.

Независимо, че неразделките са по-малко заплашени, тъй като най-често се отглеждат като двойка, те също се нуждаят от всичко, което се прави за самостоятелно отглежданите птици. За неразделките трябва да се подсигурят играчки за забавление, възможност да излизат от клетката и да летят свободно и извън нея из помещението, както и време, отделено от стопанина, за да играе с тях.

Добрите грижи за неразделките са предпоставка птиците да покажат истинската си същност на весели, живи и игриви птички, които се адаптират добре към домашния живот и се чувстват щастливи сред хора, които ги обичат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest