Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на котка регдол

Хранене на котка регдол

хранене на котка регдол

Породата регдол представя котки, подходящи за домашни любимци заради чудесния им нрав, привързаността им към стопаните и способността им да се разбират отлично с малки деца. Не на последно място при избора надделява фактът, че това е здраво и непретенциозно животно, което се гледа лесно.

Котката регдол няма особени претенции към храната, което улеснява стопаните. Трябва да се има предвид, че породата е податлива към стомашни неразположения, затова се препоръчва хранене с готови сухи фуражи. Те трябва обаче да бъдат от премиум клас, за да поддържат добре едрото телосложение на писаната.

Хранителните потребности на регдол включват хранителни вещества, витамини, омега-3 и омега-6 мастни киселини и когато хранителните нужди са правилно задоволени котката има красива и здрава козина. В готовите фуражи има и необходимите съставки, поддържащи здравината на костите, прочистването на стомаха от бактерии, като е помислено дори за формата на гранулите, която да пасва на широката челюст на породата регдол.

Ако все пак стопаните държат на хранене с домашно приготвени храни, подходящите продукти са белите нетлъсти меса от пиле, пуйка, агне, дивеч. Телешкото също е опция, но не и свинското и овнешкото, които са твърде тежки.

Добре обработената термично риба, сварените яйца, зеленчуците и зърнените храни са необходимата добавка, разнообразяваща менюто на котката. Препоръчват се също нискомаслена извара, кисело мляко, сметана и варен ориз. Котката харесва и някои плодове, подходящи за котки.

как да храним регдол

Това, което не бива да се дава, са сладки храни, пържени или мазни и тежки ястия. Прекалено студената или гореща храна е в състояние да раздразни лесно чувствителния стомах на котката.

Ако изборът на тип хранене падне върху естествената, домашно приготвена храна, нужно е да се уточни с ветеринарен специалист кои витамини и минерали и в какви дози трябва да бъдат добавени в храната на домашния питомец, за да осигурят правилното му развитие.

Порциите се поднасят както при останалите породи котки - малките получават храна 4 пъти дневно, подрастващите по 3 пъти на ден, а възрастните се хранят 2 пъти дневно. Това не се отнася до водата. Достъпът до прясна и чиста вода е нужно да бъде денонощен.

А в тази статия може да видите и допълнителна информация за това Как да се грижим за котка регдол

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest