miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Менингит при котките

Менингит при котките

Менингит при котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Менингитът е опасно инфекциозно заболяване, от което страдат бозайниците, включително човекът. Среща се и при котките.

Ако трябва да го дефинираме, менингит означа възпаление на менингите, тоест специалните мембрани, с които е обвит мозъкът. Тази патология е много тежка и в повечето случаи води до смърт както при хората, така и при котките. Другата опция е тежки последици за нервната дейност.

Клиничните прояви на болестта са силни и ясно изразени. Състоят се в нарушена координация на движението, промяна в психическото състояние и припадъци, при които животните може да станат агресивни. Други признаци са шокът, депресията, треската, повръщането и други.

Най-често причина за менингита е бактериална инфекция на мозъка, най-често вторична. Това се случва, когато писаната страда от някаква инфекция, като най-честа причина са увреждане на носа, ушите или очите, които се намират най-близо до мозъка.

При проява на симптоми е нужно котката веднага да бъде диагностицирана. Кръвните и биохимични изследвания, анализът на урината показват какъв е причинителят на оплакванията и ще помогне да се установи дали вече са увредени други органи като черен дроб или бъбреци.

Може да се направи и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), ултразвук и рентген на корема, както и изследване на цереброспинална течност, за да се назначи лечение с антибиотици.

При тежки случаи животното се хоспитализира, за да се предотврати смъртта му. Към антибиотиците може да се добавят кортикостероиди и антиепилептични средства. Възстановяването на домашния любимец не може да се гарантира при тежки случаи на инфекцията. Собственикът носи огромна отговорност през този период, защото е нужно непрекъснато наблюдение и грижи, за да се пребори болестта.

Най-добрата защита срещу опасни заболявания като котешкия менингит е превенцията. Сигурна защита никой не може да гарантира, но ваксинацията при котки срещу най-често срещаните и опасни инфекции сред котешкото войнство е предпазна мярка, която може да се окаже животоспасяваща.

Нужно е също така да се лекуват веднага всякакви инфекции на ушите при котки, очите и носа, защото патогените може да стигнат и до мозъка, което вече е фатално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest