miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при нюфаундленд

Заболявания при нюфаундленд

Нюфаундлед кученце
Сешоар и четка за кучета - 2в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Сешоар и четка за кучета - 2в1
43.00 лв.
Виж ››

За породата нюфаундленд специалистите казват, че е една от най-прекрасните кучешки породи. Животното е изключително вярно и обичливо. А темпераментът на нюфаундленда е идеален за децата в семейството, умно, послушно, съобразително. Единствената беда е, че живее твърде кратко, само около 10 години. Такава е обаче продължителността на живота на едрите породи кучета. Те обикновено страдат от много кучешки заболявания, които съкращават живота им. Затова грижите около здравето на такива породи са по-отговорни.

От какви болести страда нюфаундленд?

Това животно няма как да избегне характерните заболявания на животните с подобни характеристики. За да се създадат идеални условия, в които то ще достигне 10 години, стопанинът трябва да контролира ваксините и да избягва опасността от паразити.

Храненето на нюфаундленд също е от основна важност. Храната на животното не е евтина, то яде много, а трябва да му се дават качествени фуражи. Тъй като става въпрос за едро куче, стимулирането му да се храни повече изобщо не е препоръчително. Дажбите трябва внимателно да се следят, за да не се стигне до затлъстяване.

Типичните здравословни проблеми при породата нюфаундленд са тазобедрена и лакътна дисплазия. Тези вродени малформации се получават поради неправилно развитие на ставите в процеса на растеж и е наследствено. Размерът и теглото на животното е предпоставка за развитие на проблема, а проявата на заболяването е в неестествено стъпване на животното, нежелание на движение и в по-късен етап то започва да куца.

Добрата новина е, че състоянието се забелязва лесно и дава възможност за реакция на стопанина. Лечението води до облекчаване на състоянието на кучето.

Камъните в пикочния мехур са друго наблюдавано заболяване при нюфаундленд, известно като цистинурия. То също е наследствено, подобно на стенозата - сърдечно заболяване, отчитано като по-характерно за нюфаундленд. Стенозата включва неправилно функциониране на сърдечните клапи, което води до внезапна смърт на кученцето в ранната му възраст.

Заболявания при нюфаундленд

При някои екземпляри се наблюдават кучешки очни заболявания - катаракта и проблеми с клепачите. Зъбите също са уязвима област, затова е нужно поддържане на оралната хигиена, което създава проблем на стопанина, тъй като животното трудно приема миенето на зъбите. Нужно е да се приучи от малко на това.

За да може да се съхрани възможно най-дълго кучето нюфаундленд в дома, е нужна отговорност и редовна поддръжка на здравето му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest