Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Болест на клюна и перата при папагалите

Болест на клюна и перата при папагалите

Болест на клюна и перата при папагалите
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Папагалите са изключително интересни, красиви и занимателни домашни любимци, но болестите, от които страдат са сериозно предизвикателство пред отглеждането им.

Едно от най-опасните и често срещани заболявания е на клюна и перата им. То засяга различни видове папагали. Причинителят е вирус, който докарва и редица малформации и други изразени симптоми и така болестта се превръща в една от най.-вредните за птиците в плен.

Вирусът, който е причина за болестта, е агент, представител на цирковирусите. Открит е след няколко поредни взрива на епидемии в Австралия в началото на миналия век.

Вирусът има няколко пътя за инфектиране, но основно става по перорален път. Причината е, че се елиминира чрез изпражненията и перата на птиците, които са заразени. Една от причините за задействане на предаването на вируса е склонността на папагалите да се поддържат един друг. Може обаче да се предаде и на яйцата, ако родителите са заразени.

Болестта на клюна и перата по папагалите засяга основно млади птици, а патологичните изменения засягат черния им дроб, мозъка, имунната система и перата. Чрез тях пък се получават вторични инфекции.

Външното изражение е прекомерното нарастване на човката и ноктите, падането на перата. Някои папагали развиват депресия, други стават агресивни и кълват останалите.

Тъй като болестта намалява имунитета, при птиците се появяват рани, които зарастват трудно, а това е една от причините за ранна смърт при папагалите.

Болен папагал
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

За тази болест в момента няма лечение. Затова при проява на някакви подобни симптоми се препоръчва да се прегледа птицата, за да се изключи болестта. Изследване на кръвта е нужно за поставяне на диагноза.

Превенцията, която е единствената защита от болестта на клюна и перата по папагалите, се състои в задължителна карантина на всяка нова птица, почистване и дезинфекция на всички предмети, до които новия домашен любимец има досег. Необходими са и редовни профилактични прегледи.

За щастие болестта при папагалите се среща сравнително рядко и не застрашава популацията от унищожаване, така че птиците отглеждани в частни домове, за които е установено, че са здрави, няма опасност да се разболеят лесно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest