miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при ротвайлерите

Заболявания при ротвайлерите

Заболявания при ротвайлерите
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

За да се отгледа успешно един домашен питомец, приоритет е запазването на неговото здраве. Всеки животински вид и в частност всяка порода кучета страда от определени наследствени или придобити заболявания, за които стопанинът трябва да бъде наясно, за да следи за проява на симптоми.

Ротвайлерът е порода на средно големи кучета от типа молоси. Те са мускулести, масивни, енергични и с набита структура. Тези силни и мощни животни имат добър здравен статус, но подобно на болшинството чистокръвни животни страдат от някои заболявания.

Тази порода е обект на превъртането на стомаха, характерно за едрите кучета. Болестите при ротвайлерите са опасни, защото това може да доведе до смъртта на животното. За се избегне такава опасност, стопанинът трябва да помни, че след хранене животното трябва да почива около час.

Дисплазията на тазобедрената става е също характерно заболяване при кучешките породи, която не подминава и ротвайлерите. Това заболяване на ставите е характерно също за едрите породи, при които натискът върху опорно - двигателния апарат е по-голям.

Стомашно-чревните инфекции са цяла група и представляват реална опасност за малките кутрета от породата. Дали става въпрос за алергия към храна, за натравяне или проблем с паразити, при мъниците тези състояния може да завършат фатално, ако не се вземат мерки от специалист.

Болести при ротвайлерите

Диабетът е заболяване с по-голяма честота при ротвайлера, отново заради физиката на животното. Породата страда от наднормено тегло, а то често дава като отражение заболяване от диабет, с всички произтичащи от това здравни проблеми.

Ракът и сърдечните заболявания не са сред честите причини за смъртта на животните от породата, но все пак съществуват като вариант.

Правилната балансирана диета на ротвайлера, физическата активност и профилактиката чрез ваксини и редовни прегледи при специалист могат да удължат живота на домашния питомец до средната продължителност, която при тази порода не е особено висока и се движи в границите от 8 до 10 години.

Данните от изследвания върху породата показват, че колкото по-късно това куче бъде диагностицирано с опасно заболяване, толкова по-дълго ще живее. Отглежданите ротвайлери, които са преживели над средната продължителност на живот, са били здрави до деветата година от живота си. Тази възможност е в ръцете на стопанина и отговорното му отношение към отглеждането на кучето може да го задържи по-дълго сред семейството, в което живее.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest