Хранене на доберман

Хранене на доберман
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Със своята грациозност и сдържаност породата доберман винаги е събирала възхищението на експерти и любители на кучета. Неговите перфектни пропорции и осанка се дължат само 10 процента на гени и останалите 90 процента на усилията на собственика в отглеждането на добермана.

Взимането на такова аристократично животно не бива да става хаотично. Бъдещият собственик е добре да се информира как да отглежда, обучава и храни доберман. Стриктното спазване на хранителния план ще тушира веднага всички дефекти.

Как да храним доберман?

Общите изисквания не са сложни за изпълнение. Те включват нуждата от 2 никелови съдчета - за храна и за вода. Подаващото устройство за хранене на добермана също е добре да бъде налично и настроено на време от 20 минути. Храната, която е останала след този период за хранене, се изхвърля. Дневната норма калории зависи от възрастта, двигателната активност, теглото и общото физическо състояние на кучето. Храната на добермана трябва да бъде от най-високо качество, а нуждата от витамини и минерали не зависи от възрастта или други фактори, тя е постоянна.

Ако малкото куче, което се взима за отглеждане, е свикнало на хранене с промишлени фуражи, този режим трябва да продължи в следващите 2 седмици на адаптация, независимо дали стопанинът има намерение да храни своя питомец по същия начин, или да премине на естествено хранене. Смяната на хранителния режим е редно да се направи след приключване на адаптацията.

Стопанинът може да храни добермана с натурална храна, домашно приготвен, фабрично произведена суха или мокра храна, но независимо от избора, всички хранителни продукти е нужно да бъдат първокласни, за да се съхрани здравето и енергичността на добермана.

Счита се, че натуралната храна за кучета е по-лесно смилаема за организма, а по-ниската цена на този тип храна също е в полза на такъв избор. Минус е контролът върху минералните и витамини за кучета, рисковете от грешно изчисляване на енергийната стойност на дневната норма хранителни вещества, а също и времето за приготвяне на храната.

Балансираната диета е ключът към правилното формиране на костно-мускулната система на животното, оформянето на зъбите и цялостната структура на тялото.

Подходящи храни за доберман

Новородените кутрета е добре да бъдат оставени на естествено отглеждане с мляко от майката.

На възраст от 1 месец вече може да получават храна от стопанина по 6-7 пъти на ден. На 2 месеца порциите се намаляват на 5-6, на 3 месеца вече се хранят по 5 пъти дневно, но с по-големи порции. На възраст до 1 година броят на храненията намалява до 3 пъти на ден. Възрастното животно трябва да получава храна 2 пъти.

Месото в менюто трябва да е 50 процента от общата дажба, като се състои от постни меса, останалото е зеленчуци, плодове, млечни и зърнени храни, яйца и риба.

Ако малкото кутре се храни естествено на възраст до 6 години то трябва да бъде на диета на възрастно куче, но с повече месо, мляко, витамини и минерали в храната.

Спокойствието на стопанина относно правилното хранене на добермана му се проверява лесно - ако кучето изяжда цялата храна за указаното време и не пълнее видимо, значи порциите са правилно изчислени. Готовата храна не налага такива проверки, защото там всичко е указано на етикета.

Ако все още нямате доберман, но искате да си вземете такова куче, вижте тези обяви и цени за добермани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest