Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Помогнете на пчелите в градината си така

Помогнете на пчелите в градината си така

Помогнете на пчелите в градината си така

Чували ли сте мисълта на световно известния икономист Паван Сукдев, гласяща: Никога не сте получавали фактура от пчела, нали? И именно в това се корени проблемът – защото получаваме природните блага безплатно, природата не ни иска отплата, затова не ѝ обръщаме внимание. Доста тъжно изказване, но за жалост съвсем реално.

Макар да знаем, че пчелите са едни от най-безценните както за природата, така и за нас, същества, ние вместо да се опитваме да ги опазим, дори полагаме огромни усилия да ги изтребим. Може това да ви звучи прекалено драматично, но фактите сочат, че ние сме най-големите врагове на пчелите. Обезлесяването, замърсяването на природата, както и почти безразборното пръскане с пестициди наистина води до изчезването на пчелите.

Надали можете да спасите пчелите в глобален план, но със сигурност има начини да им помогнете. Следната статия цели именно да ви покаже как можете да го сторите.

Независимо дали разполагате с двор и градина или просто имате тераса с подходящо изложение за отглеждане на растения, то веднага се заемете с тяхното засаждане. Цъфтящите растения, храстчета и дървета действат като магнит не само за пчелите, но и за останалите опрашващи насекоми.

Летните растения за пчели са розите, вербените, алиумите, рудбекията, както и много други. Важно е обаче да не се спирате на двуцветни или хибридни сортове.

Добре е да разполагате и с растения, които цъфтят през ранната пролет и през есента, защото така ще осигурите храна за пчелите именно когато те са най- изгладнели.

Имайте също така предвид, че някои пчели предпочитат цветята с по-дълбоки чашки (като например лалетата), защото имат достатъчно дълго хоботче, докато за други растенията с по-широко разлистени цветове (като маргаритките) са далеч по-привлекателни. Колкото повече цъфтящи растения отглеждате, толкова по-силно ще привлечете пчелите към дома си. Или казано иначе ще им дадете опора.

Кои цветя обичат пчелите

Не на последно място е добре да знаете, че пчелите обичат и редица билки, като розмарин, майорана, див лук и лавандула, а ако разполагате с достатъчно място в двора си, то непременно засадете и дръвчета като круши, ябълки, череши и др.

През пролетта те ще цъфтят, осигурявайки храна на пчеличките, а когато им дойде времето в зависимост от сорта на самото дърво, вие ще можете да се наслаждавате на вкуса на плодовете му.

За разлика от много други насекоми, които се приемат за вредители, пчелите са онези, които действат толкова прецизно и нежно, че оставят цъфналите растения непокътнати.

Или както е казал Св. Франциск Пчелите събират мед от цветята по такъв начин, че да им навредят възможно най-малко; оставят ги непокътнати, ненаранени и свежи, точно такива, каквито са ги намерили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest