Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасно ли е да даваме риба на кучето?

Опасно ли е да даваме риба на кучето?

Опасно ли е да даваме риба на кучето
Снимка: Robi-Quickborn/pixabay.com

Ако трябва да говорим за храненето на кучето, всеки ще се съгласи с една максима, която е позната на всеки собственик на четириног домашен любимец и тя гласи, че той обича всичко, което мирише на човешка храна. От дълбока древност, когато човекът и лаещият му другар стават завинаги взаимно свързани, храната на човека добива важна свързваща роля с неговия питомец. Тя е дар за кучето, направо от ръката на водача на глутницата му и начин за комуникация със стопанина за домашния любимец.

Оттогава даването на храна на най-добрия му приятел става отговорност на човека. Какво е редно да се дава, кое е най-полезно? И кои са забранените храни за кучета?

Уж човекът днес всекидневно бива заливан от информация какво да дава на кучето си, а все още пред него стоят въпроси като този дали да му дава от това, което яде, отговаряйки на умолителното кучешко изражение?

Знаем, че кучето е месоядно животно и постното месо е подходящо за него, но как стои въпросът с рибата? Опасно ли е да даваме риба на кучето?

Рибните ястия всъщност също са месо, но от риба. Може ли да се дава този вид месо на кучето и в какъв вид да бъде?

Някои хора ще кажат, че кучето знае само кое е най-добро за него и ако рибата не става, просто няма да яде. Това не е съвсем правилно. За хилядите години съжителство, кучето е загубило някои от инстинктите си. Освен това от любов към стопанина си, то е склонно да яде всичко, което му се поднася от него. А рибата е храна, която трябва да се дава на кучето, но внимателно.

Рибата дава ценни протеини на домашния любимец, а също калций, витамин Д, магнезий, селен, йод, омега- 3 мастни киселини.

Спокойно може да се дават сухи и консервирани храни с риба на кучето, но най-добре да не се дава заедно с мазна пилешка храна, защото може да се получи алергична реакция.

Рибата за кучето е необходимо да бъде винаги прясна, замразената трябва да се избягва, защото често съдържа бактерии. Най-добре винаги да е преминала термично обработка, за да сме спокойни, че няма да навреди на лаещия ни приятел.

Хранителна диета за четириногия ни питомец, основана само на риба, е неприемлива. Рибни лакомства обаче, особено по време на тренировка, са подходящи, те са чудесен стимул.

Подходящи риби за кучето са: сьомга, пъстърва, хек, щука, треска, змиорка. Те са добра добавка към диетата. Речна риба не бива да се дава, както и такава с много кокали.

Суровата риба не е за предпочитане, но все пак, ако ще се дава, е добре да се знае кои риби трябва да се изключат напълно от тези, които се дават сурови. Това са херинга, скумрия, шаран, платика и цаца.

Трябва да се има предвид, че някои индивиди сред кучетата са алергични към риба, както има такива и сред хората. Ако се установи такава зависимост, най-добре да се въведе елиминационна диета след консултация с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest