Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Най-смелите породи кучета

Най-смелите породи кучета

Най-смелите породи кучета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Още в епохата на късния палеолит, някъде преди 12-15 хиляди години древният човек осъзнал, че се нуждае от верен спътник и пазач на жилището си, който да го следва по време на лов и самоотвержено да го пази. От животинското царство най-подходящ се оказал вълкът. Този смел и силен звяр се бори до последния си дъх и без страх гледа в очите на врага си. Затова хората опитомили вълка. Така в човешкия живот се появил най-добрият му приятел - кучето.

Смелостта на вълка се основава на силна нервна система, развита защитна реакция и трезв и проникващ ум. Тези качества са присъщи на много индивиди от племето на четириногите приятели на човека. Днес те съставляват групата на най-дръзките и смели породи кучета.

Наистина смелостта е качество, присъщо само на определени индивиди сред кучетата, както го забелязваме и у човека, но все пак породата оказва своето влияние. Доказателството за това твърдение е прегледът на отделни кучешки породи, предвид характеристиката смелост.

Булмастиф

Дори появата на куче от породата булмастиф създава безпокойство, но и уважение. Животното от тази порода е наследник на древните породи молоси, мощни и силни животни, помощници и защитници на човека.

Това куче притежава масивно, пропорционално развито тяло, голяма глава със стоманена челюст и от цялото му същество лъха строгост. Външния му вид вдъхва сила и прави силно впечатление. Това е било търсеното въздействие от британските кинолози, когато през ХІХ век са създали тази смела порода.

Във вените на тези мощни животни тече кръвта на булдога и мастифа, те са създадени с идеята да помагат на рейнджърите в борбата с бракониерите.

Изключителният характер на булмастифа съчетава смелост с повишено внимание. Кучето е истински гигант сред себеподобните, който притежава завиден разум. На него може да се разчита, че ще вземе правилното решение в напрегната ситуация. Стоейки на високо ниво, няма да се забърка в кучешка свада. Когато обаче стане въпрос за защита на собственика или неговото семейство тези силни кучета не знаят какво е страх и се превръщат в храбри защитници, пренебрегвайки собствената си безопасност.

Ротвайлер

Ротвайлер

Още в древен Рим хората са били възхитени от мощни кучета, които са обезсмъртили в мозаечни картини. Тези кучета са участвали в гладиаторски битки и са придружавали легионите в тежките им походи. Тези кучета са ротвайлерите.

Тези силно волеви и заплашително изглеждащи животни, предци на съвременния ротвайлер, произхождат от Ротвайл, неголям немски исторически днес град, откъдето са пренесени по други места.

Мускулестото тяло и голямата физическа сила на ротвайлера е била използвана най-напред за превоз на тежки товари и защита на имуществото на собственика.

Стопаните на ротвайлери отбелязват енергичността, увереността, всеотдайността на тези смели четириноги, които добре се съчетават със стабилната им нервна система. Те имат бърз ум, отличават се с постоянство, естествени качества на бойци, ефективност и абсолютна смелост. Те решително атакуват врага, никога не се отказват и не отстъпват.

Фокстериер

Тази порода се отличава с неочаквано голяма сила, издръжливост, гъвкавост и сръчност. Появата на това много смело куче в разцвета на Римската империя на Британските острови идва точно навреме. Първо животните с дребен ръст от едва 40 сантиметра са предвидени за лов на плъхове, но от ХVІІ век нататък те се превръщат в незаменим ловец на лисици и язовци.

Породата е много компактна, притежаваща качества като агресивно отношение към ловния обект, упоритост и безразсъдна смелост. Тези кучета не се боят да влязат в дупката на лисицата, да я удушат и измъкнат навън.

Фокстериерите са създадени като работни животни и затова мястото им е сред активни хора, които да им осигурят възможности да проявят своя чудесен характер. Изключително смели кучета са.

Кавказка овчарка

Кавказка овчарка

Тибетските планински кучета, известни от V век са предците, от които произлиза днешната порода рошави кавказки овчарки. През дългите векове на съвместно съжителство хората подбирали най-умните сред домашните животни, способни да взимат самостоятелно решения в трудни ситуации и смело да защитават поверените им стада от вълчите глутници. И днес тези едри и силни животни са безупречен страж и защитник на семейството, отнасящ се с недоверие към непознати и светкавично реагиращ при заплаха.

Представата у някои хора, че това зли същества напълно се опровергава от специалистите. При правилно възпитание тези гиганти са балансирани като характер, безгранично смели и готови да защитят стопанина с риск за собствения си живот.

Кане корсо

Молосите са предци на породата кане корсо. Тези кучета се отличават с мощно тяло, широки и силни челюсти, огромна издръжливост и сила. Породата е участвала в преследването на лъвове и мечки, участвали са в гладиаторски битки с хищни животни, нападали са враговете при военни сблъсъци.

Днес кучетата от тази порода са перфектен страж, който не познава чувството на страх. Притежават невероятна наблюдателност, всеотдайност и силен териториален инстинкт. Не се колебаят да защитават стопанина и неговия имот. Важно е обаче да бъдат обучавани от разумни стопани, защото могат да станат неконтролируемо опасни.

Западносибирска лайка

Породата на кучетата лайка е отгледана през 20-те години на ХХ век в западните части на Сибир. Те са разновидност на ловните хъски. Някои специалисти смятат, че предците на тази порода са напълно примитивни животни, най-старата порода в света. Те имат здрав гръб, главата им е с форма на клин, мускулести крака, които говорят за пряката им връзка с вълка.

От дивия си предшественик са получили в наследство огромната си смелост, която им помага в работата. Тези кучета са наистина безстрашни ловци, които забравят за себе си, когато трябва да се преборят с който и да е противник.

Западносибирска лайка

Немска овчарка

Породата, която светът дължи на немския специалист Макс фон Стефаниц, се смята за най-смелото куче. Това е универсално животно и не случайно е най-известното куче в световен мащаб.

Еднакво добри са в охраната и издирването и са първокласният бодигард за всеки. Не са малко легендите за изключителния героизъм на немските овчарки и те са верни. Това куче е истински шедьовър на немските кинолози и заслужава много суперлативи, включително за смелост.

Доберман

Животните от тази порода могат да бъдат определени най-кратко като бързи, смели и силни. Те са идеални пазачи на дома. Заради безразсъдната им смелост е нужна подготовка, за да бъдат разхождани свободно навън.

Желанието на човека да има до себе си не само приятел и домашен любимец, който да го забавлява, но и доверен помощник, охраняващ дома му в негово отсъствие, напълно се оправдава от присъствието на кучето в живота на човека. Смели и предани, кучетата от векове изпълняват функцията на пазач и защитник. Някои от тях са пример за смели и самоотвержени спътници и приятели на хората. И макар да е нужна уговорка, че всяко животно е индивидуалност и качествата му зависят от това, както и от обучението и възпитанието му, все пак кучето като цяло е смело животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest