miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при австралийския териер

Заболявания при австралийския териер

Заболявания при австралийския териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Когато човек се спре на породата австралийски териер, за да си вземе домашен любимец, той трябва да знае, че тези животни не са често срещани извън родната си Австралия. Това предполага повече внимание, за да бъде новото семейно попълнение здраво и енергично, без наследствени заболявания.

Отговорните животновъди сами проверяват своите разплодни кучета за генетични заболявания и е добре да се вземе малко кутре от лицензиран развъдник, за да бъде сигурно, че става въпрос за здраво животно.

Стопанинът може да се ориентира и по външния вид на мъничето. Признаците за здраво кученце са, че не трябва да има признаци за кучешки болести от рода на летаргия, кървене, обриви или плешиви петна.

Здравото животно е умерено дебело с лъскави очи, черен нос, блестяща на слънцето козина, проявява любопитство, дружелюбност, спи и се храни добре.

За успокоение на бъдещи собственици може да се каже, че породата има добър здравословен статус и повечето кучета боледуват рядко. Срещат се обаче и наследствени заболявания, характерни с различната си честота. Те са:

- Кучешки диабет - болестта е наследствена, но може и да се развие при неправилна хранителна диета, обездвижване заради недостатъчно упражнения и наддаване на тегло.

- Кучешки очни заболявания - най-често австралийските териери развиват катаракта, прогресивна атрофия на ретината, поява на постоянна мембрана на зеницата, дисплазия на ретината. Част от заболяванията са заради недобре поддържана козина на лицето, но болшинството са с генетичен произход.

Болести при австралийски териер

- Изкълчване на патела - това е характерно заболяване за австралийските териери и затова добрата профилактика е важна.

- Разкъсване на кръстосания лигамент - случва се при много породи и е важно стопанинът да реагира навреме. Хирургичното лечение решава този проблем.

- Алергичен дерматит - това кожно заболяване е често срещано при животни с гъста козина и става хронично. То е упорито, трудно се лекува и понякога води до окапване на козината на определени места.

- Ушни инфекции - кученцата са податливи на ушни инфекции, затова грижата за ушите на кучето се изтъква като важна част от общата грижа за външния вид на животното.

За да се поддържа здравето на австралийския териер стопанинът трябва да се погрижи за ваксинациите и външното и вътрешно обезпаразитяване на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest