miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Грижи при отглеждане на рибки данио

Грижи при отглеждане на рибки данио

Грижи при отглеждане на рибки данио
Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

Рибки данио принадлежат към така наречения училищен вид аквариумни рибки. Те съжителстват в малки групи от по 5-6 от вида. Всяка рибка, дълга 3-4 сантиметра, изисква около 2 литра вода и това правило е добре да се спазва като част от грижите по правилното им отглеждане.

За да се чувстват добре, те се нуждаят от вода с температура 22-27 градуса, киселинност 6, 5 до 7, 5 рН и средна твърдост на водата. Те обаче не са особено претенциозни към температурата и понасят лесно по-големи амплитуди в колебанията на температурата.

Комфортът на живот на рибките определя продължителността му. Той се осигурява от оборудването на съда. За създаване на жизнена среда, близка до естествената, са необходими аквариумни растения, но не много на брой, за да има място и за плуване на рибите.

Необходими са също мощен филтър на водата в аквариума и дневна светлина около 10-12 часа. Декоративните елементи в аквариума ще наподобят околната среда във водоемите, които са естествена среда на този вид декоративни рибки, а капакът на съда е необходимост, която ще даде сигурност на рибките да не изскочат вън от водата, защото обичат да плуват в горния слой на водата. Нужно е ярко осветление.

Правилното хранене също влиза към грижите за рибки данио. Сухите смеси, предлагани в търговската мрежа, могат да се разнообразяват естествена храна - живи или замразени червеи, скариди и тубифекс. Внимателно трябва да се прецени дали фуражът отговаря на размера на устието на рибата. Твърде големи парчета не могат да бъдат погълнати от рибата.

Рибки данио
Снимка: pixabay.com

По характер рибки данио са много миролюбиви и се разбират с повечето обитатели на аквариума, могат да живеят дори с агресивни видове. За тяхната безопасност обаче е нужно да не се поставят в съд с едри хищни риби - дискуси, шарани, змиорки по-голяма част от цихлидите, тъй като данио е част от храната им.

Тези рибки са толкова непретенциозни откъм грижи, че са идеален вариант за начинаещ акварист. Отглеждането на данио е лесно. В същото време са интересни за наблюдение и винаги съставляват основната част от началните питомци в един домашен аквариум.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest