Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Грижа за малки вълнисти папагалчета

Грижа за малки вълнисти папагалчета

Вълнисти папагалчета
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

Всеки стопанин, който е обикнал своето малко вълнисто папагалче в определен момент решава да премине към развъждането му. Подтикването на двойката папагалчета към развъждане на потомство трябва да бъде добре осмислено решение, защото при развъждане числото на птичките изведнъж нараства главоломно и те изискват грижи и внимание.

Самото развъждане трябва да се предприеме при навършване на 1 година от птиците, макар че те съзряват по-рано. Отглеждането на здраво потомство бебета вълнисти папагалчета обаче е във възможностите на добре оформени здрави птици.

Каква е ролята на стопанина в самия процес на размножаване и грижата за малките бебета-вълнисти папагалчета?

Подготовката на гнездото, където ще се излюпят малките папагалчета е грижа на стопанина, който трябва да осигури люпилнята, да я подготви, посипвайки дъното със ситни дървесни стърготини и да я постави в най-спокойното място в кафеза на птиците.

В приготвената люпилня след снасяне на 4-12 яйца от женската и мътенето им в продължение на 18 дни се излюпват малките вълнисти папагалчета. Те са слепи и без оперение. Нужни са само около 35 дни, за да се превърнат в самостоятелни млади птици.

През този малко повече от месец, особено важна е многообразната, пълноценна и в достатъчни количества храна, която малките бебета приемат в полусдъвкан вид от своите родители. Прясната вода трябва да присъства непрекъснато в близост и да бъде на стайна температура. Нарастващият организъм на пилетата се нуждае от много вода.

След 16 или 17 дни малките, които растат удивително бързо, вече тежат около 30 грама, колкото е теглото на възрастна птица.

На 6 или 7 дни те проглеждат, а на 11 или 12 дни имат и напълно развито оперение. След 5 седмици вече са готови да водят самостоятелен живот.

Важна част от грижите за новородените е поддържане на стриктна хигиена в кафеза по време на мътенето и първоначалните грижи за безпомощните папагалчета. След като мътенето завърши, клетката трябва да се почисти старателно с топла вода.

Когато започнат да се хранят вълнистите папагалчета сами, малките бебета трябва да се отделят и да се гледат в отделна клетка. Те са вече напълно самостоятелни индивиди.

Ако и вие мечтаете да сте стопанин на такива красиви папагали, вижте тези обяви и цени за вълнисти папагалчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest