Miau.bg»Статии»Птици»Амадини»Съвети при размножаване на амадини

Съвети при размножаване на амадини

Съвети при размножаване на амадини

Един от най-вълнуващите, но и най-специфичните моменти при отглеждането на амадини е размножаването. Възможността да се излюпи и отгледа пиленце у дома е естествено желание на стопанина на птичките, но за целта е нужно той да подпомогне домашните си любимци, тъй като у дома те нямат условията в дивата природа, за да осигурят създаването на потомство.

За да излюпят пиленца амадините, предпочитат затворените гнездови къщички и така трябва да се осигури в клетката. Предварително отворът трябва да се изпили и разшири, ако не е достатъчно широк. Къщичката е удобна не само за пилетата, но и за техния стопанин, тъй като с отварянето на подвижния капак на тавана може да се следи гнездото.

В природата птиците постилат сами къщичките си, но в плен стопанинът има тази задача. За целта му е нужно сено и мъх. Тъй като в естествената им среда, мъжките се занимават със строителството на гнездото, в клетката е добре да се постави малко от този строителен материал за стимулиране на птицата. Подходящо място за гнездовата кутия е горната част на клетката, защото там птиците се чувстват по-защитени. Поставянето на такава кутия засилва инстинкта на амадините за гнездене.

Докато гнездят, амадините се нуждаят от спокойствие. За целта клетката им не бива да се мести, не бива да се променя и мястото на хранилките. Добре е самата клетка да е нависоко, далече от достъпа на деца и други домашни животни.

Добре е да се знае, че ако се почувстват застрашени, амадините спират да мътят яйцата, а също така може да изхвърлят пиленцата си извън гнездото.

Ако стопанинът не предвижда развъждане на амадините си, гнездовата кутия по-скоро ще пречи. Те няма да я използват като място за спане и тя е излишна.

Гулдов амадин
Снимка: skeeze/pixabay.com

Друга важна информация за стопанина е, че ако отглежда зеброви амадини и постави гнездова кутия, може да се настане борба между мъжките птици за размножаване.

Кога да се постави гнездова кутия на амадините?

Тези птици стават готови за размножаване доста рано, но е добре да започнат да се размножават след като навършат 6 месеца, за да бъдат по-зрели родители. Всяка двойка снася от 4 до 7 яйца в гнездото и ги мъти от 11 до 17 дни. Около 20 дни след излюпването малките пиленца вече се показват от гнездото, а родителите се грижат за тях около 2 месеца. След това числото на домашните амадинки се е увеличило с още някое птиче.

Вижте още и как да храните амадини, както и обяви и цени за амадини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest