Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Грижи за пчелите през пролетта

Грижи за пчелите през пролетта

Грижи за пчелите

Пчеларят полага системно грижи за своите кошери с пчели, за да може те да го възнаградят с тежки пити мед. Най-важни сред тези грижи са пролетните, защото от тях зависи основно медодобивът.

Известно е, че пчелите не спят зимен сън, но през зимата те са пасивни, не произвеждат мед, а се хранят със запасите от последната си кампания на добиване на пчелния продукт. Напролет цикълът започва отново и този стартов сезон се явява много важен.

Какво се случва в пчелина през пролетта?

Още със снасянето на първите яйца от пчелата майка животът в кошера коренно се променя - от пасивен, какъвто е през зимата, става активен. Отгледаните през пролетта пчели са най-активни и с най-голям принос за кошера.

Главна грижа на пчеларя е да подпомогне пчелите напролет, за да отгледат добро пило и да могат преди настъпването на главната паша да се развият максимално.

За да се отглежда повече пило, нужно е температурата в кошера да бъде 34-35 °C. Затова за непокритите с пчели пити трябва да се погрижи пчеларят. Те трябва да бъдат извадени, а преградната дъска да се премести навътре. Ако има овлажнели, те трябва да се заместят със сухи. Гнездата на изоставащи в развитието си семейства трябва да се стеснят и затоплят, за да се регулира температурния режим в кошера и да се даде възможност на семейството да укрепне.

Важна част от грижите е пролетното подхранване на пчелите. То се извършва със захарен сироп, като съотношението захар към вода е в равни количества. Захарният сироп в такива съотношение се доближава най-плътно до състава на нектара в цветята и пчелите го преработват по-лесно.

Стари и негодни пити също трябва да се подменят и пчелите да изградят нови, без това да пречи на добива на мед. За изграждането се поставя восъчна основа от пчеларя.

Грижи за пчелите през пролетта

В този период трябва да се следи и роевото настроение на пчелите, за да се предотврати по-ранно роене, което е неблагоприятен факт. Всеки добър пчелар следи как семействата се облитат при първото им излизане и прави изводи как са прекарали зимата и в какво състояние се намират на прага на сезона, в който ще започнат да произвеждат отново мед.

Има и други чисто рутинни хигиенни процедури, които имат значение за добрата кондиция на кошера. Това е почистване на дъното на всеки кошер от отпадъци, дезинфекция на самия кошер, за да не заболеят пчелите, почистване на мястото около кошерите и поставяне на поилка в пчелина за пчелите, защото те също се нуждаят от вода както всички живи същества.

Добрата грижа от страна на пчеларя се заключава в помощ за подготовката на пчелите за активния сезон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest