Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Най-опасните жилещи насекоми

Най-опасните жилещи насекоми

Най-опасните жилещи насекоми
Снимка: umsiedlungen/pixabay.com

На планетата ни живеят милиони видове насекоми. Те играят важна роля в земната екосистема. Повечето от тях са безопасни, има дори полезни, но някои могат да бъдат отровни, дори смъртоносни, докато жилейки, изпускат своята отрова.

Кои са най-опасните насекоми?

Гигантски японски стършел

Ясно е, че това опасно жилещо насекомо е японски жител. Името му в Страната на изгряващото слънце е сузумебачи, което се превежда като врабче-пчела. Големият жилещ стършел достига до 4 сантиметра дължина и размах на крилете до 6 сантиметра. Той е с голяма жълта глава и със сложни очи - 2 големи и 3 малки, кафява предна част, крилата и коремчето му са с кафяви и жълти ивици.

Гигански японски стършел

Опасността се крие в голямото количество отрова, което насекомото отделя при всяко ужилване. То е много болезнено и налага спешна хоспитализация. Всяка година в Япония умират по 40 човека от ужилване от този стършел.

Африканска пчела

Тези пчели са нагледен пример за лошо боравене на човека с видовете. Става въпрос за хибриди между африкански и европейски пчели. Те са особено агресивни и токсични и днес се срещат в Африка.

Африканска пчела

Наричат насекомото пчела-убиец заради агресивното поведение, когато защитава гнездото си. Те преследват човека на половин километър и хапят 10 пъти повече от останалите видове пчели. Има около 1000 смъртни случая на хора и животни, нареждащи тези пчели сред най-опасните насекоми на планетата.

Тарантулова оса

Това опасно насекомо се среща в южните части на САЩ. След ужилване, известно време остава щипещо усещане и дълготраен спомен. Името на осата идва от това, че парализира тарантулите и снася яйцата си в телата им. Препоръката на лекарите е интересна след среща с тази оса. Те казват пострадалият да легне и да крещи, докато болката спре.

Малариен комар

Малариен комар

Самото ужилване от този комар не е по-болезнено, отколкото е при останалите видове, но опасността идва от болестта, която пренася. Маларията е един от бичовете на горещия и влажен климат в много кътчета по света и взема много жертви всяка година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest