Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Хипоалергенни породи котки

Хипоалергенни породи котки

Хипоалергенни породи котки

Почти няма хора, които да не се умиляват от възможността да имат пухкаво мъркащо коте у дома. За част от желаещите обаче това се оказва неочаквано голямо предизвикателство, защото имат алергия към котки.

За щастие природата се е погрижила за този проблем. Съществуват породи котки, които са хипоалергенни. За да не бъдат подведени хората, нужно е да се уточни, че на 100 процента хипоалергенни котки няма. Всяка от тях произвежда някакво количество пърхот, но все пак някои от тях разпространяват по-малко и са по-добри за хората с алергии.

Кои породи могат да бъдат домашни любимци за по-склонните към алергични реакции?

Най-напред това са породите котки без козина или с малко окосмяване.

Котка сфинкс

Алергичният дефицит прави тази котка ценна за страдащи от алергия. Кожата на Сфинкса трябва да се поддържа чиста, нуждае се от повече грижи, но пък е идеален спътник на чувствителни хора не само заради това си качество, а и заради много други свои достойнства.

Сфинксът е хипоалергенна котка
Снимка: pexels/pixabay.com

Корниш рекс

Тези котета не са без козина, тя е къса, мека, вълнообразна и не се отделя като при други породи, няма и подкосъм. Корниш рекс са много красиви животни, приятни на допир и гушкане, с много хубав нрав и лесни за гледане.

Руска синя котка

Това красиво създание се смята за най-привързаната котка в света. Късичката сиво-синя козина на котката има сребрист отблясък, а дълбоките котешки зелени очи на тази красавица наистина омагьосват. Те са способни да усещат чувствата на своя собственик и създават невероятно силна връзка с него. Алергените стоят близо до кожата на котето, защото козината му е много плътна и къса, наподобява кадифе.

Сиамска котка

Сиамките са една от най-добрите възможности за популярна порода домашен любимец за страдащите от алергии. Сиамските котаци много добре се разбират със стопаните и са привързани към тях в добавка към качеството да не предизвикват алергични пристъпи. Те чест избор за котка за алергични хора.

Сибирска котка

Сибирската котка е хипоалергенна

Сред пухчовците с гъста козина има и такива, които няма да докарат алергии на стопаните си, тъй като произвеждат по-малко FelD1 протеин от тези, които предизвикват алергични реакции у чувствителните хора. Те са интелигентни и се разбират добре с други животни и с деца, което е още едно предимство към хипоалергенната им природа.

Бенгалската котка, яванската котка, ориенталската късокосместа, балийската котка и бирманската котка и още много прекрасни породи принадлежат към хипоалергенните котки и са възможност за хората, които обичат тези прекрасни животни, да имат домашен любимец, без страданията, които носят алергиите към тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest