Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Папагал Мака

Папагал Мака

Папагал мака
Снимка: TizzleBDizzle/pixabay.com

Хората отдавна са запленени по папагалите заради яркото им красиво оперение и способността им да възпроизвеждат човешка реч. Сред невъобразимо богатото разнообразие от пъстри папагалови птици се отличават папагалите мака. Те са един от най-луксозните папагали, които могат да се отглеждат като домашни любимци, защото не всяка птица, принадлежаща към семейството на папагалите, става за това.

Притежаването и грижите за папагал от вида е истински вълнуващо преживяване, за което всеки бъдещ собственик трябва да се подготви. И това се налага, защото мака е не просто птица, която ще се гледа в клетка, а същество с характер, което има нужда от адаптация към непривична и нова за нея среда. При успех в отглеждането мака ще се отплати с прояви на невероятни умствени качества и спираща дъха красота. Птицата ще се превърне бързо в истински член на семейството.

За да бъде съжителството лесно и приятно и за папагала, и за стопаните му, нужно е да се познават предварително навиците на птицата, нейните възможности, свързани с мястото от където идва и способностите на вида, известен като папагал мака.

Произход на папагал мака

Мака е голям папагал в червено, жълто и синьо от Централна и Южна Америка, член на голямата група неотропични папагали, известни още като ара.

Неговото родно място са влажните вечнозелени неотропически гори. Обхватът му се простира от югоизточните райони на Мексико до перуанските райони на Амазонка, Еквадор, Колумбия, Боливия, Венецуела и Бразилия в низини, островите Тринидад и Койба. Това е националната птица на Хондурас. Имат поразително оперение в основни цветове - синьо, жълто, червено, зелено в най-ярките им тонове.

Мака принадлежат към рода на истинските папагали - Psittacidae. Те наброяват 19 вида, които се различават основно по цветовете на оперението. Най-търсени за домашно отглеждане са сините ара. Всички имат невероятно красиви и разнообразни пера, които са уникални, като отпечатъка от пръста на човешката ръка.

За първи път са описани от Карл Линей в неговата Sistema naturae през 1758 година в Х издание под биномиалното име Psittacus macao.

Как изглежда папагал мака

Папагалите мака се отличават с пропорционално по-големи човки, дълги опашки и относително голи, светло оцветени лица, без пера около очите и отстрани на главата, удължени крила и опашка, надвишаваща дължината на тялото, които ги отличават от другите видове папагалови птици.

Те растат от 30 до 100 сантиметра, като най-големи са зеленокрилите мака, а най-малки са червеноплексите, които са не по-големи от папагалите от вида Аратинга.

Арите, подобно на други папагали, кълвачи и тукани са зигодактили, което означава, че първият и четвъртият прът на крака им са насочени назад.

Друга особеност е монокулярното им зрение, което им позволява да използват очите си независимо едно от друго. Те различават 150 изображения за секунда, а човекът - само 24.

Видове папагали мака

Разнообразието им е забележително, но най-популярните са няколко и точно те представляват най-голям интерес за задържане като домашни любимци:

Червена мака

Мака

Птицата се нарича така заради преобладаващия червен цвят на основната част от перата. Долната част на крилата и ноктите са тънмосини, средната част е обагрена в жълто. Всички цветове са ярки. Клюнът на птицата е бледо бежов и има тъмно петно в основата си. Върхът му е черен, а останалата част е кафяво черна. Краката са сиви.

Синя мака

Повечето пера на този вид са ярко синьо-зелени. В жълто са обагрени коремът, гръдният кош, долната част на крилата. Предната част е гола, с тънки ивици от малки пера. Клюнът е черен, а краката - тъмно сиви.

Зеленокрила мака

Основният цвят на перата на птицата е червеният в тъмните тонове на цвета. Долната част на крилата е синя, а средната е в зелено. Опашката е в красиво тюркоазено. Горната част на клюна е бледо жълта с черен връх, а долната е в сиво-черно.

Кестенова мака

Преобладаващият цвят на перата на птицата е зеленият. Главата и долната част на опашката са сини, долната част е в червено-кафяво, брадичката и челото са кафяви. Гънките на крилата са червени, вътрешната им част е в червено-кафяв цвят. Клюнът е черен, а краката - сиви.

Планинска мака

Основното оперение на папагала е зелено. Главата, края на опашката и крилата са сини. Около очите има ярко изразен гол пръстен с тъмна кожа. Бежови са както клюнът, така и краката на птицата.

Местообитания на папагал мака

В естествената им среда тези птици предпочитат гъстите тропически гори в близост до реки и езера. Рядко се заселват в планински терен.

Живеят в хралупи по около 100 индивида. Имат чудесен, спокоен характер и поради това са подходящи за отглеждане като домашни питомци. Необходимо е да се спазват само някои изисквания около задържането им.

Изисквания за отглеждане на папагал мака

Тези птици се нуждаят от големи и просторни клетки. Не стоят непрекъснато само в това им жилище, а няколко пъти на ден е добре да се пускат да летят около къщата.

Клетката на папагала трябва да бъде около 2 метра дълга и толкова висока, а на ширина около метър. Дебелината на пръчките се изисква около 0, 5 сантиметра, за да не може птицата да ги гризе.

Надеждната заключалка е необходимост, защото тази птица лесно се справя с прости механизми за заключване. Жилището трябва да е постлано, за да може птицата да си търка ноктите и клюна. Стълбичките, пръстените и други удобства за кацане и седене също трябва да присъстват на различна височина. Трябва да се предвиди място за купичките за хранене и вода.

Червена ара
Снимка: AshrafChemban/pixabay.com

Нужно е да се поддържа много добра хигиена в клетката. Всички неща в клетката трябва да се мият и дезинфекцират редовно, а изпочупени и захабени аксесоари да се подменят.

Хранене на папагал мака

Когато е в дивата природа, тази птица се храни много разнообразно. Семена, ядки, плодове, листа, цветя и стъбла, както и зеленчуци са сред менюто на птицата на свобода. Смята се също, че папагалите мака ядат храни, съдържащи токсични и разяждащи вещества и за да ги неутрализират, папагалите ядат глина от откритите брегове на реките.

В плен също се нуждаят от разнообразна диета. От плодовете може да им се предлагат грозде, ябълки, круши, банани. От зеленчуците за папагали подходящи са морковите, краставиците, младата царевица. Те обичат също младите зелени листа на глухарчето, целината, дървесните издънки. Кедровите, ореховите, бадемовите и фъстъчените ядки са им любимо лакомство. Слънчогледовите семки също са сред ежедневната храна на папагала.

Порцията на възрастна птица не бива да надхвърля 70 грама. Възрастните се хранят 2 пъти на ден, а малките пилета по 3 пъти.

Размножаване на папагал мака

Размножителният сезон на птиците е от април и тогава те стават агресивни, могат да атакуват хората в този момент.

Женската мака снася от 1 до 3 яйца в гнездото и ги мъти около 25 дни. Младите птици се отглеждат от родителите си до най-малко до 3 месеца след излюпването им.

В домашни условия са нужни оптимални температура, влажност, светлина, специална кутия за гнездо с дървени стърготини.

Болести по папагалите мака

Тези птици са дълговечни. В домашни условия живеят средно по 40 години. Трябва им пространство, добра храна и емоционален комфорт. Те могат да се разболеят дори от скука.

Най-често срещаните болести при мака:

- Кандидос - предизвикана от дрождите в храната

- Болест на Пачеко - причинява се от херпесния вирус

- Хламидия - те водят до респираторни проблеми

Други болести по папагалите са затлъстяването, бронхита, както и панкреатитът, тъй като панкреасът е чувствителен орган при тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest