Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-здравите породи котки

Най-здравите породи котки

Най-здравите породи котки
Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

Когато си взимаме котка за домашен любимец, винаги надеждата ни е да имаме здраво и игриво създание у дома, което да ни разсмива и радва с лудориите си. Като всяко живо същество мъркащият домашен любимец също може да има здравословни проблеми, което създава тревоги на стопаните. По тази причина въпросът за здравословния статус на породите е много съществен за всеки кандидат - стопанин.

Известни са породи като абисинската котката и донски сфинкс, които са много крехки здравословно заради генетични предразположения към различни котешки заболявания, характерни за кръстосването на различни породи. Има обаче и такива, които се радват на добър здравен профил, особено що се отнася до предците им.

Да видим кои представители на котешкото войнство могат да се похвалят с превъзходно здраве и енергия. Ето ги най-здравите породи котки!

Мейн Куун

Породата на котките гиганти се характеризира с гъста козина и значителна физика, които не само придават на животното елегантен вид, но му помагат да запази здравето си през целия си живот. Козината на тази порода е с отлична водоустойчивост, което позволява на Мейн Куун да прекарва много време навън, ловувайки или играейки, без да рискува да се разболее.

Мейн куун
Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Британска късокосместа

Козината на тази порода е късичка и мека. Котето е пухкаво и игриво, но и много устойчиво на болести. Опасностите за здравето на британските котки идват от две заболявания с генетичен произход, които са сериозен риск за животните, но активната работа на специалистите обещава справяне с проблема.

Американска грубокосместа

Тези котки са много интересни с къдравата си козина, която се нуждае от специални грижи, но пък е много красива. Животните от породата обичат да са на открито продължително време. Това не е проблем за тях, защото са котки с отлично здраве.

Рагамъфин

Тази порода не е сред най-популярните котки. Прилича силно на регдола. Това е едра котка, с дълга козина, която има свойството да не се заплита. Това е много добро качества на космената покривка, защото лесно се чисти от паразити и се поддържа без проблеми. Става въпрос за писана, която не е любител на разходките навън, затова рядко боледува и е сред най-здравите породисти котки.

Рагамъфин

Бенгалска котка

Породата е потомък на бенгалския леопард и като такава има здрави гени от своите предци. Това животно рядко се разболява, а освен това принадлежи към хипоалергенните породи и е подходящ домашен питомец за хора с алергии към домашни любимци. Опасност при нея крие проява на генетично заболяване заради близкородствено кръстосване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest