Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Опасни подправки за кучетата

Опасни подправки за кучетата

Опасни подправки за кучетата

Подправките придават не само аромат и вкус на храната. В тях има и безценни полезни съставки за здравето. Затова те са търсени и използвани в кухнята на хората по цял свят. Дали обаче подправките са така полезни и за четириногите ни лаещи домашни любимци и има ли такива сред ароматните добавки, които можем да включим в менюто им? Кои са опасните подправки за кучета?

Тъй като подправките са листа, корени, стъбла, цветя, кора и плодове от различни растения и се добавят в малки дози, те не увеличават калорийната стойност на храната. Ценни са с минералите и микроелементите си като желязото, магнезия или калция, с важно значение за здравето и на домашния питомец.

Трябва да е ясно, че кучето не се нуждае от подправки за своята здравословна диета. Те са по-необходими при налични заболявания като част от лечението. Трябва обаче много да се внимава с тази добавка в храната, защото много вкусни и полезни за нас подправки са вредни и опасни за нашите приятели от кучешкото войнство.

Трябва да се внимава с токсичните подправки за кучета. Лукът, чесънът, солта, какаото на прах и индийското орехче могат да навредят много сериозно на кучешкото здраве. Ето как и защо.

Лук

Пресният лук и този на прах водят до разстройство на стомашните функции, кучешка диария и повръщане при кучето. Сулфоксидите и дисулфидите в него увреждат червените кръвни клетки. С времето животното развива анемия.

Лукът е опасен за кучето

Чесън

Тази толкова полезна за нас подправка е токсична за кучетата. Затова използването му за храна трябва да се избягва и никога да не се дава, без да е обсъдено с лекар.

Сол

Солта е най-често използваната от нас подправка, но лаещият ни питомец няма нужда от нея, за да подправим храната му. Тя води до по-голяма жажда, засилва отделянето на урина и често се стига до дехидратация. Има опасност и от повръщане и диария при по-високи дози.

Какао на прах

Какаото на прах се ползва често при лечение на различни оплаквания и това снижава вниманието на някои собственици относно опасностите от него. При кучетата то причинява сериозни проблеми. Съединението, подобно на кофеин в него, уврежда нервната система на животното. Може да предизвика и бъбречни заболявания, както и сърдечни проблеми.

Не давайте какао на кучето

Индийско орехче

Тази доста силна екзотична подправка води до разстройство на стомаха при кучето и превъзбуда в нервната система. Животното става много енергично, но бързо се изтощава. Има случаи, когато се е стигало до смърт, затова се счита за опасна за подправка за кучета.

Вижте още опасни храни за кучетата и токсични за тях растения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest