Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на бултериер

Характер и поведение на бултериер

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k22
Характер и поведение на бултериер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Бултериерът е порода, разработена в Англия през деветнадесети век. Тя се е получила при кръстосване на булдог с английски териер и далматинец.

Бултериерите са мускулести и силни кучета, които в по-стари времена са били използвани в битки с други животни. Днес обаче тези четириноги са все по-предпочитан домашен любимец, поради което е добре да сме запознати с характера и поведението на бултериера.

Бултериерите се срещат в две разновидности, като едните са миниатюрни с тегло от около 15 кг, а другите са стандартен размер с тегло от около 25 кг. Тези кучета се отличават с яйцевидна форма на главата, заострени уши и набито тяло. Козината им е къса и се среща в различни цветове. Средната продължителност на живот при бултериерите е около 12 години.

Бултериерите имат славата на опасни кучета, защото преди са били използвани активно в кучешки боеве, подобно на питбулите. Разбира се, това съвсем не означава, че всички представители на породата са опасни. Поведението на бултериера зависи най-вече от дресурата, която неговият собственик ще му даде.

Обърнете внимание, че към членовете на семейството бултериерите са дружелюбни, лоялни и много привързани. Те имат нужда да са близо до своите хора и да ги закрилят. Към непознати обаче тези палета могат да бъдат подозрителни или да проявят агресия, ако сметнат, че даден човек застрашава с нещо тях или семейството. Същото се отнася до непознати деца и други животни.

Ето защо трябва да се работи върху социализацията на бултериера още от ранна възраст. Освен това трябва да се има предвид, че бултериерът се нуждае от редовни разходки и достатъчно кучешки упражнения. Това не е джобно куче като померана, чихуахуа и йоркширския териер, а е солидно животно, разполагащо с много енергия. Ако тя не бъде изразходвана, бултериерът може да прояви деструктивно поведение.

Характер и поведение на бултериер

Най-важното при отглеждане на един бултериер е той да бъде научен на послушание и приятелско отношение към други хора и животни. Когато са добре социализирани, тези питомци са страхотни домашни любимци. Те обаче не са най-добрият избор за първо куче на неопитен стопанин или безотговорен тийнейджър.

Обикновено такива кучета не се препоръчват за домакинства с други животинки (особено малки) или семейства с буйни деца. Когато разхождате бултериер, не го пускайте да тича свободно без кучешки повод в парка, защото дори и най-послушното куче може да прояви агресия понякога. Ако все пак искате той да се разхожда свободно, го правете в ограден двор, където няма риск кучето да избяга.

Ако и вие търсите такъв другар, вижте тези обяви и цени за бултериер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest