Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за козината на мейн куун

Важни грижи за козината на мейн куун

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Важни грижи за козината на мейн куун
Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Мейн куун са сред най-едрите домашни котки. Тези очарователни писани се считаха за екзотична порода котки преди, но все повече любители на котки решават да си вземат именно такъв домашен любимец.

Важното е да знаете необходимите грижи при отглеждане на мейн куун. Те включват както правилната ветеринарна грижа, храненето на мейн куун, редовно почистване на котешката тоалетна и играта с животинчето.

Грижата за козината на мейн кууна също не е за подценяване, защото от нея зависи как ще изглежда вашият питомец и колко чист ще е домът ви. Всички стопани знаят, че котешките косми могат да се превърнат в голяма напаст, ако не вземем специални мерки, свързани с тях.

И така, какво включва най-често грижата козината на мейн куун?

Премахване на падналите косми от котката. Това става с изчеткване на котешкото кожухче три пъти в седмицата. Някои по-старателни собственици на котки го практикуват дори всеки ден. На пазара ще намерите много видове продукти за случая. Може да заложите на четка с метални зъбци и фурминатор, но най-добре се консултирайте със специалист по грууминг, който ще предложи персонално решение за вашия любимец.

Имайте предвид, че сресването не е най-приятното преживяване на някои домашни любимци. Ето защо е желателно да започнете с процедурите, докато котенцето е малко. Така ще привикне с тях и ще ги счита за нещо нормално, без да протестира. Бъдете внимателни при четкане не котешката козина. Действайте нежно и само когато котето е спокойно отпуснато до вас.

Котенца Мейн Куун

Обърнете внимание, че при котките с дълга козина се образуват възли от косми и лесно се задържат замърсявания. Ето защо като част от грижата за козината на вашия мейн куун може да включите и подстригване.

То е добре да се извършва от грууминг специалист, който разполага с нужната техника и няма опасност да порежете котето или да го изплашите с шума на обикновена човешка машинка за подстригване. Можете да водите любимеца си на грууминг 1 или 2 пъти годишно, според възможностите си.

Някои специалистите препоръчват като част от грижата за козината на мейн кууна и къпане на котката по-често през лятото. По този въпрос също е добре да се консултирате с ветеринар или груминг специалист, тъй като честотата на къпане зависи от дължината на козината, къде живее котето и други фактори.

При всички случаи обаче вашият мейн куун да свикне с водните процедури още в ранна възраст, за да става къпането по-лесно и когато той поотрасне.

Ако и вие мечтаете за такова великолепно създание у дома, вижте тези обяви и цени за мейн куун.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest