Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Колко часа на ден спят котките?

Колко часа на ден спят котките?

Колко часа на ден спят котките

Всички живи организми, живеещи на планетата, включително и растенията спят. Сънят е жизнено необходим за растежа, развитието и здравето им.

Когато става въпрос за котки, първата представа за тях е как спят, свити на топчица на топло някъде на топло. Колко спят? Отговорът е, че спят постоянно, макар че не е вярно. Все пак те оставят това впечатление заради известната котешка дрямка, която заема значителна част от времето им.

Колко спят котките в действителност и защо спят най-много сред домашните любимци?

Истината е, че котешкото войнство прекарва в сън средно по 15 часа в денонощието. Някои особено сънливи писани стигат до 20 часа, тоест почти през цялото време.

На практика е нормално котката да спи от 12 до 16 часа. Неговият режим е различен от този на човека и копира ритъма му от живота в природата. Там всички членове на семейство Котки са активни нощем, а през деня са летаргични и сънливи.

Това е естествено състояние за всички хищници, каквито са по същество и малките мъркащи топчици у дома. Всеки хищник е създаден от природата за да преследва и лови плячка. Естествената им храна в природата се активизира нощем и те следват природния си инстинкт, независимо, че се хранят от купичката, която им пълнят стопаните.

В природата ловът изразходва много голямо количество енергия. Затова дългият сън на котките е необходим. Еволюцията е направила така, че котката да бъде отпочинала и в кондиция, за да може да ловува.

Котката спи

Котешката дрямка е друго състояние. Тогава мъркащият ни домашен питомец затваря очи за четвърт или половин час. Дрямката се различава от съня по позата. Котката е в готовност за нападение. Дълбокият сън трае не повече от 5 минути, после се преминава в дрямка до пълното разбуждане.

Малките котенца и вече остарялата котка спят по-дълго. Подрастващото има нужда от повече сън, за да расте, а възрастната писана спи повече заради загубата на силата на обонянието и слуха си.

Климатичните условия също оказват влияние. В дъждовните дни котките спят повече и това е известен факт.

Котешкия сън заема около 2/3 от живота на животното. Има и котки, които успяват да се адаптират към ритъма на живот на стопаните и спят през цялото нощ.

Котаци с болести на щитовидната жлеза спят по-малко от останалите, защото хормоните им засилват метаболизма им и затова бодърстват през по-малки интервали от време.

Ориентировъчна малкото котенце спи около 12 часа.

Порасналите котки от 7 до 12 часа.

Възрастните над 10 часа.

Сънят на всеки индивид е индивидуален, както и при хората.

Прочетете също и за храненето на котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest